Ezt az adókedvezményt hogyan tudom érvényesíteni vagy egyátalán jár e nekem,?
Teljesen mindegy, hogy bankszámlára vagy készpénzben kéred a fizetésed. Az adókedvezményt, ha úgy nyilatkozol, az adóelőlegből is érvényesíteni lehet havi szinten. (Most te így nyilatkoztál.) Ez azt jelenti, hogy a munkáltatód annyival kevesebb adót fog a NAV felé fizetni.
Ilyen alacsony bruttó mellett a 3 gyerek után egyáltalán nem fogsz adót és járulékot fizetni, így kézhez kapod a bruttó fizetésed nettóban egy az egyben.
Az nem számít, hogy pályakezdő vagy, az a munkáltatónak jelent adókedvezményt, nem neked.
Azért óvatosan, sajnos elég sok munkáltató van, aki nem azt fizeti, ami a papíron van...
Bejelent minimálbérre, de megegyeztek ennél többen. Ebben az esetben én azt szoktam ajánlani, ne kérd év közben, mert tuti nem adja oda pluszban, azzal fog jönni, hogy de ennyiben egyeztetek meg... ő jár jól, mert a nav-nak kevesebbet fizet. Ha ez van, akkor inkább kérd majd a bevallásodban.
Így van. Csak akkor kérd év közben a családi kedvezményt, ha teljesen hivatalosan kapod a béred. Ha már "félig" feketén, akkor nem szabad kérni év közben, mert nem Te jársz jobban, csak a munkáltató.
A családi kedvezmény érvényesítéséhez a munkáltató felé nyilatkozatot kell adni. Abban lehet kérni ezt vagy csak az adóval kapcsolatban, vagy a levont járulékokkal kapcsolatban is. Ha a járulékokkal kapcsolatban nem kéred, akkor csak az adó levonásánál veszi a munkáltató figyelembe.
A nyilatkozat által kevesebb adóelőleget von le, mint amennyit alapból kellene, járulékra is vonatkozó nyilatkozat esetén pedig a járulékból is (ha az egyéb feltételek fennállnak). Tehát annyival több lesz a nettó béred, amennyivel kevesebb adót vagy járulékot von le. Így jut el hozzád...
Ez teljesen független attól, hogy bankszámlára fizet, vagy lakcímre küldi, vagy készpénzben kapod a béred.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!