Kell TB-t fizetnem ebben az esetben?
Tavaly meg suliba jartam, december 15.ig fizetve volt utannam a tb államilag ha minden igaz(oktober 31. jart le a diakom es utanna 45napig meg fizetik a tbm). De már szeptemberben kijottem angliában dolgozni, aztan 2 honap utan haza, majd februar 10dike ota ujra itt kint dolgozok de még csak pár hete intéztem el a NI szamot(az ilyen itteni taj számnak felel meg kb.)
A kerdesem vegso soron az, hogy ha ezt utolag elmeselem magyarorszagon akkor be kell fizetnem a tb hátralékot+büntetés vagy megúszom egy ejnye bejnyevel?
Ha végeztél a sulival, az adott tanév utolsó napjától szűnik meg a jogviszonyod a tb szempontjától, utána jár még 45 napig az ellátás. Az egy dolog, hogy a diákigazolványod még érvényes az utazási kedvezmények szempontjából, de tb-d már nincs utána.
Ha elmeséled, mi történt, tutira nem úszod meg egy ejnyebejnyével, be kell fizetned az elmaradt összeget. Ha viszont nem emlegeted, valószínű, hogy nem veszik észre, és nem fizettetik ki veled. Amúgy meg nem olyan nagy összeg, havi 8000 Ft körül van, Angliában elég valószínű, hogy keresel majd annyit, hogy röhögve kifizeted, ha mégis rádverik. Büntetést nem jellemző, hogy tennének rá, legalábbis akit ismerek, és ilyen helyzetbe került, mindenkitől csak magát az összeget hajtották be, többéves kihagyásnál legtöbbször részletfizetést is engednek.
talaltam emészthetőbb megfogalmazást neked egyes, bocs de akkora sületlenséget irtal hogy ez kínálja magat.Nem is erről szolt a kérdés, sőt ki is tértem erre a részre...elmagyaráztam mi hogyan.. de azert neked mégis sikerült..csak epp tévesen...oriasi
szoval parancsolj:
Akkor kezdjük az elejéről:
Magyar állampolgár, akinek van Mo-n bejelentett lakcíme, érvényes TAJ-számmal rendelkezik. Tehát törvényileg jár az orvosi ellátás, mint a többi állampolgárnak.
Ha a biztosítási jogviszonya valamiért nem rendezett, akkor is jár az ellátás, hiszen a TAJ-száma attól még érvényes, de fizetnie kell a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékot saját zsebből. Ha nem teszi meg, akkor is jár az ellátás, de a tartozását az adóhivatal behajtja rajta valamilyen módon.
Egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell Mo-n fizetnie annak, aki külföldön biztosítással rendelkezik, a kettős adózás kizáró egyezmények miatt. Tehát ha már külföldön fizetsz, akkor itthon nem kell. Az EU tagországokkal egyértelműen van ilyen megállapodás, nagyon kevés az az ország, amellyel nincs. Ha olyan országban dolgozik valaki, akkor lehetséges, hogy két helyen is kell fizetnie járulékot.
A külföldi munkavállalást az azt követő 15 napon belül be kell jelenteni az egészségpénztárnak. Ha nem teszed meg, vagy elkésve teszed meg, akkor nagy valószínűséggel átküldik az adataidat az adóhatóságnak, hogy rendezetlen a biztosítási viszonyod, és előírják automatikusan a fizetendő járulékot. Erről küldenek írásos értesítést (NAV).
Ha ilyen problémával állsz szemben, akkor itt már csak az segít, ha a külföldi biztosításodat a NAV felé igazolod a külföldi biztosító által kiállított igazolás alapján. Ebben az esetben az adóhatóság utólag és visszamenőleg törli az előírt járulékot, ha már előírták, és a hozzá kapcsolódó késedelmi pótlékot is.
Eddig még senkit nem bírságoltak meg ezért, valószínűleg nem is fognak.
Mivel nem tudjuk, hogy ilyen szempontból hogy' áll az ügyed, ezért kezd el intézni, vagyis jelezd a NAV felé, hogy mi a helyzet. Létezik hozzá egy formanyomtatvány, amelyen - adott esetben - be kell jelentkezni a járulék fizetése alá, és azon is lehet kijelentkezni alóla. T1011 a száma (az adóév jelölése előtte minden évben más, idén: 17T1011), és ehhez kell csatolnod a külföldön beszerzett igazolást.
Első vagyok. Akkor ezt vagy változtatták, vagy a cikk nem pontos (nem mindent kell készpénznek venni, amit a neten írnak), vagy az adóhivatalban nem tudták, nekem mindenesetre a NAV-nál ülő ügyintéző mondta ezt, amikor 2013-ban bementem elintézni saját magam után a fizetést. Addig én is úgy tudtam, hogy addig érvényes, amíg a diák.
Amúgy meg kicsit pozitívabban is állhatnál olyan emberekhez, akik próbálnak segíteni neked. Lehet, hogy rosszul tudtam, amit írtam, de azért nem kell ilyen stílusban válaszolgatni.
Minenesetre olyan nagy problémád valszeg nem lesz, hiszen ha jól értem, december 15 és február 10 között nem volt rendezve. Ki kell töltened a nyomtatványt, amit előttem is írtak, hogy mikortól vagy külföldön biztosítva, meg befizeted visszamenőleg azt a két hónapot, és sztem ennyivel el van intézve.
Várj csak, újraolvastam. Ha csak pár hete van NI számod, akkor az olyan, mintha április végéig csak turistáskodtál volna Angliában, tehát arra az időre is itthon kell fizetned. Di így sem lesz sztem semmi gond, nem vagy akkornagy késésben,hogy ezért vmi szupernagy büntit számoljanak fel.
Bocsánat Első, hosszú napom volt tegnap,de nem akartalak megbántani...
Otthon szüleim elintézték, ki kell majd töltenem egy nyomtatványt és ha tudom igazolni hogy mikortól dolgoztam, akkor arra az időre nem kell otthon befizetnem,már csak azt kell kitalálni milyen módon(elég-e egy bérpapír vagy nemtudom).
Egyébként ez az egész egy poén, ha most véletlen nem akadok rá erre az infóra hogy ilyen kötelezettségem is van akkor jól ráfaragok...szerintem 10/5 ember ha tisztában van ezzel... az egy dolog hogy a törvény nem ismerete nem mentesít alóla, de akkor ezeket a dolgokat nem ártana ismertetni az emberekkel hogy "gyakorolni
" is tudják(de nem egy kínos levél formájában amiben felszólítanak valamire amiről addig tisztában se voltál)..és ez viszont a kormány hibája amiért simán felelőségre lehetne vonni..vagy nem tudom aki olvassa ezt mi a véleménye de szerintem így lenne kielégítő mindenkivel szemben.
Első vagyok. No problem. :) Örülök, hogy sikerült elintézni.
Amúgy abszolút egyetértek veled, inkább tájékoztatásra használhatnák azt a rengeteg pénzt és időt, amit a propagandahülyeségeikre vernek el. Hogy mit kellene tenned, azt csak akkor tudod meg, amikor jön a büntetés. De az naponta legalább tízszer megy minden csatornán, hogy "Állítsuk meg Brüsszelt". :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!