A megbízásos szerződés miért nem kerül vajon be a
"rózsaszín könyvbe" amikor ugyanúgy fizetünk adót?
11/19 A kérdező kommentje:
9-es nekem havi szinten jön ki így. de én órabérben vagyok óraadó.... És mondom, a munkaügyis nő mondta, hogy nem számít majd bele, mert megbízásos szerződés nem számít bele.... havonta van új szerződésem, és ezért gondolom.... egyből jön a következő, csak havi szinten van újjítva ugyanott.. én értettem hogy értetted, de egy munkaügyis csak tudja... illetve akkor elkérték volna tőlem a rózsaszín könyvet mert munkábalépéskor elkérik az embertől....
12/19 A kérdező kommentje:
munkaügyis úgy értettem, hogy munkaügyi központba a nő akihez jártam... meg talán az egyik helyen rákérdeztem e kettőből, és mondta a gazdaságis asszonyka is...
a munkaügyiben olyan hülyék hozzá sokszor, hogy csak na.
[link]
De ugyanezt ki tudod olvasni a törvényből is.
HA biztosítottá válsz (írtam, mikor), és járulékfizetés történik, az bizony szolgidő.
2017. ápr. 15. 10:10
És nem, a munkaügyis nem tudja, mert általában semmihez nem értenek azon kívül, hogy kezelik a gépet. Én tb-béres végzettségű könyvelő vagyok, vizsgáztam nyugellátásból is, velük ellentétben.
2017. ápr. 15. 10:11
15/19 A kérdező kommentje:
hátsz nah jó de akkor kérdezzek rá mindkét helyen ahol vagyok, hogy akkor mi lesz a könyvembe való beírással? és ha párhuzamosan megy nekem két munakhely így? akkor melyik írja be? :)
16/19 A kérdező kommentje:
Van az egyik akinél feburá 20-tól vagyok december végéig amíg mennek a tanfolyamok
Van a másik akinél vagyok február 28-junius 30-ig amíg van az általános suli
Mindkettő megbízásos szerződés, a másodiknál is óraadó vagyok mint az elsőnél.
17/19 A kérdező kommentje:
Az elsőnél havi szinten van a meghosszabítás, mert más más csoportok jönnek, azokra külön szerződés van, tehát ilyen havi szinten írok alá újat, ammikor az előző időszak lejár... a másodiknál pedig az a négy hónap folyamatos..
Ahogy már többen említették, a megbízási jogviszony által akkor válsz biztosítottá, amikor a díjazásod eléri a minimálbér 30 %-át. Ennek a meghatározásánál vizsgálni kell, hogy mekkora a megbízási díj, és az milyen időszakra szól (hány nap). Ha eléri, akkor vonnak SZJA előlegen kívül járulékokat is, és utólag a NAV-hoz is bejelentenek, mint biztosítottat. Ebben az esetben szolgálati időd is gyűlik és a hozzá kötődő jövedelem is alap lesz a nyugdíj összegének kiszámításához.
Álláskeresési járadékra jogosultság feltételei mellett van egy olyan kitétel, hogy a szóban forgó jövedelemnek munkaerő-piaci járulékfizetési kötelezettséggel kell "rendelkeznie". Ha vonnak ilyet belőle, akkor az járadékra jogosító tényező, és a hozzá kötődő időt is figyelembe veszik az ellátás elbírálásánál.
A Munkaügyi Központban ahhoz értenek, amit ott csinálnak (sokszor még ahhoz sem). Biztos vagyok benne, hogy a tb., illetve adótörvényekkel nincsenek tisztában. :)
2017. ápr. 16. 05:56
19/19 A kérdező kommentje:
Köszike neked is. És látjátok? akkor ki a faxnak higyjen az ember? Okés, nem tudhat mindenki mindent sem, de szerintem ezt még vágniuk kéne. De arra volt eszük képzeljétek el, hogy hiába az egy hónapos szerződésem után jött a következő, nekik kellett egy Igazolás az első hónapról, hogy ott voltam végig, teljesítettem a szerződésem, mert akkor nem vettek volna vissza a munkanélküli szüneteltetéséből, és ilyen Igazolás baromira nincs megbízásos szerződésnél... Rajta van mettől meddig vállaltad el és kész. De azt mondták, hogy mi a biztosíték, hogy nem jöttem el két hét múlva onnan? pffff amikor ott van a folytatásról a következő szerződés? Ugyan már... bürokrácia..... Jah, és persze a főnökömet én idegesítsem ilyen baromsággal... amikor nem is létezik ilyen hogy igazolás.
Kapcsolódó kérdések: