Adótartozást (egyéni vállalkozó) mennyi időn belül kezd behajtani a NAV?
Viszont ha esetleg KATA-s vállalkozó vagy és 2016 dec. 31-én a tartozás meghaladta a 100 ezer ft-ot, akkor kivág a NAV a KATA adózásból és utána 2 évig nem is lehet visszakerülni.
Amúgy nekem is az a tapasztalatom, hogy változó - nincs időhatárhoz kötve.
Az összegtől függ:
- először minden bevallás-hullám után a több milliós tartozások behajtását indítják
- utána a pár millióval tartozókat keresik meg
- majd a több százezres tartozókat
- utána jutnak el a 100 ezer alattiakhoz
Akármelyik kategóriában is vagy, de ha havonta rendszeresen befizetsz nekik valamennyit:
- akkor könnyebb átcsúsznod egy alacsonyabb kategóriába, és újabb időt nyersz
- látják, hogy rendszeresen önként fizeted a tartozásodat, nagyon meglehet, hogy nem is indítanak ellened végrehajtást.
Kezdd el az önkéntes törlesztést, jobban jársz!
#5:
a havi önkéntes törlesztésed összege legyen minden hónapban ugyanannyi. Ha a nagysága azt mutatja, hogy 5-6 hónap alatt a végére is érsz, szinte biztos, hogy nem jelenik meg nálad a végrehajtó.
...én is könyvelőként közel 20 évig közvetlen közelről néztem/láttam, hogyan is mennek ezek a dolgok!
Tudod, a végrehajtó is a jutalékból él, amit a behajtott tartozás után %-ban még megkap a tisztességes havi fix-e mellé. Neki is van annyi esze, hogy először a nagyobb tartozás behajtására fordítsa az erejét-energiáját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!