2016-ban csak egy hónapot dolgoztam Magyarországon - tartozom bármilyen bejelentési kötelezettséggel a NAV felé az adóbevallás kapcsán?
Úgy tudom, ez esetben nem, mert nem haladja meg a minimális összeget. Pl. diákmunkásoknak sem kell, ha nem folyamatosan dolgoznak.
Persze egy hívást megér a biztonság kedvéért.
2. Ne beszélj zöldséget!
Be kell adnod az adóbevallást.
Nem beszélek zöldségeket.
"Nem kell bevallást benyújtani akkor sem, ha az adóévben kizárólag egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelmet az adózó, és az nem haladta meg az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (4510 Ft) szorzatát."
A cikk régebbi, így az összeg mostanra lehet, hogy magasabb, de egy hónap alatt biztosan nem lépte át.
Tudtommal a megbízási szerződés alkalmi munka, és mint olyan, egyszerűsített foglalkoztatás.
(A diákmunka biztosan az, mert személy szerint én annak kapcsán tudom ezt - nem most nyilván, még évekkel ezelőttről.)
Ennek ellenére a megbízási szerződés jellegével kapcsolatban tévedhetek, ezért írtam, hogy megér egy hívást - de amit leírtam, az létező dolog.
Cupp. :)
A megbízás lehet, hogy alkalomszerű, de nem azonos az egyszerűsített foglalkoztatással, ne beszélj zöldségeket.
Nem ugyanaz a kettő. A megbízási díj költséghányaddal csökkentett része adóköteles, míg az efo-nak csak a mentesített keretösszeg feletti része az.
Olyan meg nincs, hogy diákmunka...
Olyan van, hogy a diák dolgozik, de a foglalkoztatás formájától függően az lehet adómentes (efo-ként foglalkoztatják, keretösszeg alatt); lehet csak adóköteles (iskolaszövetkezet, vagy megbízás biztosítást nem eredményező kifizetéssel), és lehet adó és járulékköteles (munkaviszony, biztosítási jogviszonnyal járó megbízás).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!