Lottónyeremény után hogy kell adóznom?
Ugye azt tudom, hogy 16% a személyi jövedelemadó, de most olvastam valami 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulásról is.
Akkor ha nyerek mondjuk 1 millió forintot, annak majdnem hogy csak a fele az enyém?
Magyar lottónyeremény után nem kell adóznod, mert a kifizető levonja, tehát amit nyersz, az nettó.
Eurojackpotot nem tudom, de a múltkor láttam egy táblát a lottózóban, amin úgy írták ki a nyereményeket az eurojackpoton, hogy a telitalálat és az eggyel kevesebb összege bruttó, a többi nettó. Tehát gondolom ott kell adózni. Szerintem próbáld meg a szerencsejatek.hu oldalon.
Ha Magyarorszagon vetted az Eurojackpot szelvenyt, akkor azt kizarolag Magyarorszagon veheted fel, es a magyar torvenyek szerint a kifizeto levonja az adodat es a netto osszeget kapod meg.
Ha NEM Magyarorszagon vetted a szelvenyt, akkor abban az orszagban veheted fel a nyeremenyt, es annak az orszagnak az adotorvenyei vonatkoznak a nyeremenyre, ahol a szelvenyt vetted. Miutan az EU orszagokkal van kettos adozast elkerulo egyezmeny, ezert a nyeremenyed Magyarorszagon adomentes, miutan a masik orszagban kifizetted a nyeremenyre vonatkozo ado(ka)t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!