Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miért halálos bűn céges...

Miért halálos bűn céges bankkártyával magáncélra vásárolni?

Figyelt kérdés
Úgy értem természetesen, hogy nem akarom elszámolni a költséges, sőt, akár azonnal le is adóznék utána. Miért halálos bűn, ha néha olyanra használom a céges kártyát, amiről nincs számla, ha nem akarom elszámolni? Ha a könyvelőm megmondaná, hogy ezután fizessek be osztalékadót, minden további nélkül tenném, de miért olyan nagy gond, hogy ezt csinálom? Minden könyvelő ennyire érzékeny erre?
2017. jan. 25. 19:02
 1/7 anonim ***** válasza:
78%
Mert jogilag ez sikkasztás.
2017. jan. 25. 19:13
 2/7 A kérdező kommentje:
De miért sikkasztás, ha szeretnék adózni utána az elköltés pillanatában? Miért olyan megoldhatatlan helyzet ez? Miért jobb, ha kiveszem készpénzben (hogy halna már ki)?
2017. jan. 25. 19:16
 3/7 anonim ***** válasza:
87%
Mert a cég pénzével sajátodként rendelkezel, azt lényegében eltulajdonítod.
2017. jan. 25. 19:20
 4/7 anonim ***** válasza:
74%
Áruld már el, hogyan könyvelnéd le a bankszámláról azt, amit mondjuk patikában fizettél...
2017. jan. 25. 20:09
 5/7 anonim ***** válasza:
63%
persze, hogy érzékenyek! Nem akarnak börtönbe kerülni. Amúgy meg nem halálos bűn, csak 5 évet kaphatsz érte.
2017. jan. 25. 20:41
 6/7 A kérdező kommentje:
Ok, tegyük fel, hogy az elmúlt hónapokban 200 000 Ft-ot már így el-el költöttem. Megoldás, ha kiveszem a céges bankszámláról készpénzben és befizetem ugyanoda? Így enyhítettem a "kárt", házipénztárba bekerült, amire majd fizetek osztalékadót. Nem sikkasztani akarok, csak a vállalkozásomból élek, ha lehet, osztalékként oldanám meg az ilyen kiadásaimat.
2017. jan. 25. 20:50
 7/7 anonim ***** válasza:

Jó, legyen úgy, de akkor hivatalos formában vedd fel az osztalékodat, tedd be a magánbankszámládra és onnan költekezzél, ne így!

Mert ez nem osztalékosztás magadnak, hanem tényleg sikkasztás kategória. A vállalkozás vagyonát sajátodként kezeled - még ha akár 1 percre is.

A lényeg: A vállalkozás pénze, vagyona nem a Tied, nem költheted magadra. Saját használatra van a bérezés, jutalmazás, év végi részesedés, prémium, osztalék, amit hivatalos formában ki kell fizetni az illetőnek. Na azt költheted magadra.

Véleményed szerint akkor az is normális eljárás, hogy a pénztárban lévő pénzt elhelyezem saját nevemre egy befektetésben, aztán a kapott kamatokat befizetem a pénztárba a "sikkasztott" összeggel együtt? Itt a büntetésnél azért enyhítenének, mert a teljes összeg megkerült, de ez attól még sikkasztás.

Gondolkodjál már egy kicsit!!!!!

2017. jan. 26. 05:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!