Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 5 éve vásároltam egy telket,...

5 éve vásároltam egy telket, amit most szeretnék eladni, de még nem járt le az 5 év, ezért úgy tudom adót kell fizetnem. Mennyi adóra számíthatok ha eladnám, és addig nem jár le az 5 év?

Figyelt kérdés

2017. jan. 7. 15:27
 1/1 anonim ***** válasza:

Az adófizetési kötelezettséget az határozza meg, hogy keletkezik-e az értékesítésből adóköteles jövedelmed (haszon, adózatlan jövedelem). Ha nem, akkor nem kell fizetni, és bevallani sincs mit.

Adózatlan jövedelem = ingatlan eladási ára - ingatlan megszerzésére fordított elszámolható és igazolt költségek.

A kiszámolt jövedelemnek valamennyi része adóköteles, amely attól függ, hogy melyik évben jutottál az ingatlanhoz, és melyik évben értékesítetted azt. Minél több idő telt el a kettő között, annál kevesebb az adóköteles jövedelem, és egy bizonyos idő után el is fogy.

Lakóingatlan, lakás stb. esetén 5 év után "elfogy" a jövedelem, tehát nem lesz fizetnivaló, minden más ingatlan esetén ez 15 év után igaz.

A fentiek alapján látható, hogy ha kevesebbért adtad el, mint amennyiért annak idején hozzájutottál, akkor nem lesz hasznod, így fizetnivalód sem. Ellenkező esetben lehet, hogy foglalkoznod kell az adózással.

2017. jan. 8. 05:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!