Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Honnan lehet megtudni egy...

Fremen72 kérdése:

Honnan lehet megtudni egy adott üzlet MCC kódját?

Figyelt kérdés
Pontgyűjtő hitelkártya esetén érdemes tudni, hogy az az üzlet, ahol gyakran vásárolunk, milyen MCC besorolású. De honnan lehet ezt megtudni? Mert sztem nem azonos a TEÁOR kóddal (fő tevékenység).

2016. nov. 22. 21:24
1 2
 1/11 anonim válasza:
Sajnos nincs összefoglaló lista, és a boltok sem teszik közzé. Kérésre esetleg elárulják, bár sok boltban nincsenek tisztában vele (még a kérdést sem értik). Viszont, ha már vásároltál náluk, akkor utólag esetleg meg lehet tudni a bankodtól. Amiről tapasztalatom van: Citi: telefonhívás után egyesével elmondják a kért tranzakcióról a kódot, Raiffeisen: kérésre az utolsó hónap tranzakcióiról kimutatást küldenek MCC kódokkal. Jó lenne egy publikus listát építeni vhol egyébként, bár csodálkozom, hogy még nincs ilyen.
2017. jan. 27. 16:10
 2/11 anonim válasza:

Én az FHB egyik szabályzatában találtam.

5311 –Department Stores –Például Tesco, Auchan, Metro

5411 –Grocery Stores and supermarket, -Például

Coop, Spar, Aldi, Lidl, CBA, Penny, Reál, Alfi

5422 –Freezer, Locker, Meat Provisioners, -Például

Pápai Hús, Pannon Húsbolt, Sajó Húsbolt

5441 –Candy, Nut,Confectionery Stores, -Például cukrászdák, Nespresso,

5451 –Dairy Products Stores,

5462 –Bakeries, -Például Lipóti pékség, Norbi update, Szamos marcipán

5499 –Miscellaneous Food Stores, -Például Bio üzletek, Biotech USA, Sthumer,Reál, Lipóti pékség, Coop, CBA, Reál, ABC-k

5921 –Package Stores, Beer, Wine and Liquor –Például Pincészetek, Borháló, Bortársaság

2017. febr. 10. 08:51
 3/11 anonim válasza:

Az Erste hirdetményében találtam MCC besorolásokat:

[link]

A pdf utolsó, 15. oldalán van egy MCC táblázat...

Ha az üzlet elárulja mi az MCC-je, már meg is vagyunk!

2017. márc. 16. 10:20
 4/11 anonim válasza:

14-ik oldal:

[link]

2019. jan. 8. 17:12
 5/11 anonim válasza:
A legteljesebb MCC kód listát itt találtam meg eddig (sajnos angol): [link]
2019. okt. 13. 18:35
 6/11 anonim válasza:

Itt van google fordítóval is. 22 oldal

[link]

2019. okt. 13. 19:27
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, az az igazság, hogy az ERSTE közölte velem, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet, mert az egyes kategóriákba ő sorolja be a bankkártya-elfogadóhelyeket, így quasi hasraütés-szerű, hogy pl. az E-MAG elektronikai áruház vagy webshopbesorolást kap. Utolsó kommentelőnek: a google translate vidám perceket szerzett nekem, a LÉGSZÁR például megtudtam hogy egyenlő az Air Arfigue-val, a "MÓDOSAN KERESZTŐ Bérelhető autó" pedig egyenlő az "UGLY DUCKLING RENT-A-CAR"-ral. köszönöm! :)
2020. jan. 2. 20:38
 8/11 anonim válasza:

Szia! Félreérthettél valamit, nem a bank sorolja be, a bank csak utólag látja, milyen mcc besorolású volt az adott üzlet.. pl ha az mcc besorolás alapján kp felvétnek minősül a tranzakció (pl fintech kártya feltöltés 2019 december közepe óta) akkor a bank azt kp felvétként is kezeli, hiszen ő ezt a kódot kapta meg.. nem a bank dönt erről hasra csapva, hogy akkor najó ez legyen 5977-es.

"..a hitelkártyát elfogadó kereskedő elfogadó bankja által a tranzakcióban megjelölt kereskedelmi kategória kód (ún. MCC kód) alapján határozza meg." ( [link]

2020. febr. 15. 20:56
 9/11 Majatom válasza:

Ezt most találtam:

[link]

Nem túl sok van még benne, de bárki bővítheti, és van benne olyan online webáruház, mint pl. az e-mag, amiből ugye csak egy van, így már az onnan vásárolt cuccoknak tudjuk is a besorolását.

2020. aug. 23. 22:41
 10/11 anonim válasza:

Egy kis frissítés az Erste Bank-nál:

[link]

2023. jan. 3. 18:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!