Van-e különbség a sima megbízási szerződéssel dolgozó és az adószámos magánszemély között?
Tudom, hogy ez nem egy topicoldal, itt a kérdező segítséget vár! Az adószámos kérdésre nem ismerem a pontos választ, de ajánlanom, a Klubrádióban hétfőnként 11h-tól kezdődő a Vállalkozók Klubja c. műsort, ahol kiváló adószakértők válaszolnak a hallgatók kérdéseire. Elérhető a 2407953 telefonszámon, amiről visszahívnak!
Innen off:
Ugyanebben a műsorban ajánlották nekem, aki kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagyok, hogy tekintve a jövedelmem alacsony-, és a járulékok, adók igen magas- voltára, érdemesebb megbízási jogviszonyban
dolgoznom.
Azóta azt kutatom, hogy a megbízási szerződés hogyan fogalmazódik, milyen terhei vannak, azokat ki fizeti, stb.? Ha vállalnád, hogy egy privát levélben ezekről tájékoztatsz, nagyon megköszönném, és az elérhetőségemet ezen az oldalon megnyitnám!
1. Adószámos magánszemély: vannak tevékenységek, amelyekhez nem kell vállalkozói igazolványt váltani, csak adószámot kérni.Lényege: a megbízás elvégzéséről számlát állítasz ki, amiből illetve ami után a megbízó vonja le és fizeti meg a járulékokat és Szja-t. Feladatod: nyilatkozni, hogy milyen költséghányadot vonjanak le -Szja törvény 10 %-ot enged vélelmezni, amihez semminemű költségbizonylatolás nem kell-, egyéb jövedelmeidet tekintve milyen jöv. adó %-ot vonjanak le. Természetesen év végén ha a költségeid meghaladják a 10 %-os mértéket, figyelembe veheted.
2. Ha alkalmilag végzed ezt a tevékenységet a vállalkozói igazolvány kiváltását nem tartom célszerűnek.(lényegesen macerásabb, nincs értelme)
3. Megbízási szerződés: természetesen, ha alkalmilag végzel egy bizonyos tevékenységet -ami lehet adószámos is, de más is- az elszámolása ugyanúg műkszik, mint az adószámos tevékenységnél, csak természetesen ebben az esetben nincs számlakiállítási kötelezettséged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!