Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha öt éven belül értékesítem...

Ha öt éven belül értékesítem az ingatanomat nyereséggel, akkor is ki kell fizetnem az értékesítési adót, ha az egész árát beforgatom egy új ingatlanba?

Figyelt kérdés
2016. nov. 9. 05:43
 1/5 anonim ***** válasza:

SZJA fizetési kötelezettség akkor keletkezhet 5 éven belüli értékesítés esetén, ha többért adod el, mint amennyiért az ingatlant szerezted. Az sem mindegy, hogy melyik évben került a tulajdonodba, és melyik évben értékesítetted. Minél több az eltelt év a kettő között, annál kevesebb adót kell fizetni az 5 éven belüli értékesítés esetén.

Annak, hogy az eladásból származó bevételt mire költöd, már évek óta nincs jelentősége. Nem biztosít semmilyen kedvezményt.

2016. nov. 9. 06:02
 2/5 A kérdező kommentje:
Két év telt el a vétel és az értékesítés között. Az egészet kénytelen vagyok beforgatni egy új ingatlanba. Nem tudom honnan fogom kifizetni a nyereségadót...
2016. nov. 9. 06:08
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2016. nov. 9. 06:08
 4/5 anonim ***** válasza:
A bevételből le kell vonni a beszerzési árat, az igazolt ráfordítást (pl.illeték)és csak a fennmaradó után kell adózni.A besz.évében+a következő évben a 100 % után, a továbbiakban sávosan csökken az adóalap.
2016. nov. 9. 07:17
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha a vételárat beleforgatod új ingatlanba, az valóban nyújt kedvezményt, de nem az adó vonatkozásában, hanem az ingatlan vásárláskor fizetendő illeték alapját tudod belőle csökkenteni.
2016. nov. 9. 07:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!