Ha öt éven belül értékesítem az ingatanomat nyereséggel, akkor is ki kell fizetnem az értékesítési adót, ha az egész árát beforgatom egy új ingatlanba?
Figyelt kérdés
2016. nov. 9. 05:43
1/5 anonim válasza:
SZJA fizetési kötelezettség akkor keletkezhet 5 éven belüli értékesítés esetén, ha többért adod el, mint amennyiért az ingatlant szerezted. Az sem mindegy, hogy melyik évben került a tulajdonodba, és melyik évben értékesítetted. Minél több az eltelt év a kettő között, annál kevesebb adót kell fizetni az 5 éven belüli értékesítés esetén.
Annak, hogy az eladásból származó bevételt mire költöd, már évek óta nincs jelentősége. Nem biztosít semmilyen kedvezményt.
2/5 A kérdező kommentje:
Két év telt el a vétel és az értékesítés között. Az egészet kénytelen vagyok beforgatni egy új ingatlanba. Nem tudom honnan fogom kifizetni a nyereségadót...
2016. nov. 9. 06:08
3/5 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2016. nov. 9. 06:08
4/5 anonim válasza:
A bevételből le kell vonni a beszerzési árat, az igazolt ráfordítást (pl.illeték)és csak a fennmaradó után kell adózni.A besz.évében+a következő évben a 100 % után, a továbbiakban sávosan csökken az adóalap.
5/5 anonim válasza:
Ha a vételárat beleforgatod új ingatlanba, az valóban nyújt kedvezményt, de nem az adó vonatkozásában, hanem az ingatlan vásárláskor fizetendő illeték alapját tudod belőle csökkenteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!