Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » KATA 12 millió mikortól lesz...

KATA 12 millió mikortól lesz érvényben?

Figyelt kérdés

A 12m Ft határ miatt akkor a főállásúaknak 50 helyett 100eFt adót kell majd fizetni?

Mikori bevételekre lesz ez érvényben?

Az idei bevételeket érinti ez a változás?

2016. nov. 1. 13:26
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
Január 1-től érvényes majd.
2016. nov. 1. 13:41
 2/21 anonim ***** válasza:
de jó lesz, mikor fogalmuk se lesz arról, hogy az áfa-határt átlépték, mert ugye katásnak nem kell könyvelő...
2016. nov. 1. 13:51
 3/21 Butuska11 ***** válasza:

1. A törvény tervezetben nem szerepel a tételes adó összegének a változása.

2. 2017-es üzleti év.

3. Nem

Még tárgyalásra sem került a tervezet, nemhogy elfogadásra. Addig biztosat nem lehet mondani.

2016. nov. 1. 14:25
 4/21 anonim ***** válasza:
Szerintem az 50e marad, legalábbis nagy kitolás lenne ha az is duplázódna, persze az sem lenne fair ha a plusz 6 millió adómentes lenne. Elég elcseszett konstrukció ez az adó.
2016. nov. 1. 14:25
 5/21 A kérdező kommentje:

Hát szép lenne, ha 5% adóval megúsznák akik 12m-t elérnek.

Amúgy, úgy tudom lehet 0% ÁFA 6 millió feletti bevételnél is.

Köszönöm a válaszokat!

2016. nov. 1. 15:12
 6/21 xswerdy ***** válasza:
Az ÁFA határ állítólag 8 millió lesz.
2016. nov. 1. 15:41
 7/21 anonim ***** válasza:

Az is durva lenne ha 50 ezerről 100-ra emelnék az adót figyelembe véve azt hogy a legtöbb katás havi 150-300 ezret keres.

Attól hogy növelték a plafont még nem lesz több bevétele az átlagnak. Ez a plafonemelés inkább arra jó ha becsúszna egy zsírosabb projekt és vagy olyan hülye hogy nem számolod a bevételeket akkor ne cumizd meg.

A 8 milliós mentességi határ is jó.

Csak azt hiányolnám hogy nem lehet Kft is katás már csak presztizs okokból is mert a sok sznob magyar alig áll szóba egy magánvállalkozóval vagy Bt-vel. Simán köt egy magyar BT-vel üzletet egy külföldi cég de egy másik magyar nem szívesen.

Ha egy helyről jön az az évi 12 milla stabilan például egy katásan adózó youtube videósnak aki abból él jól hogy játszik egész nap az tényleg nem fair de akkor azt a NAV is jól előveszi és remélhetőleg kiteszi a katából.

2016. nov. 1. 19:16
 8/21 A kérdező kommentje:

Az utolsó mondatot nem értem, már csak azért sem, mert épp arról beszélsz, hogy a sok sznob magyar nem áll szóba Bt.-vel, miközben te meg a dögöljön meg a szomszéd tehene elven szidod a youtubereket, mert egyfelé kell adózzanak.

Ez nem a tipikus magyar hozzáállás?

Félre értés ne essék, nem youtube-ozok.

Aki meg EU-ba adózik, lehet 6M felett ÁFA mentes. Mármint a partnercég adózik az EU más országába, akkor itt nem kell a kettős adóztatás elkerülése miatt, ha jól tudom.

Ha meg 150-300 az átlag, akkor meg nem tök mindegy az a pár ember aki néha fölé megy a bevételben? Mondjuk év végi hónapok sokaknál ilyen lehet. Szerintem jó lépés a 12M, csak jó lenne tudni a részleteket.

Köszönöm a válaszokat, véleményeket!

2016. nov. 2. 12:18
 9/21 anonim ***** válasza:

Egyrészt az nem "dögöljön meg a szomszéd lova mentlitás" amikor azt írtad hogy "Hát szép lenne, ha 5% adóval megúsznák akik 12m-t elérnek."?

Nem elfogulatlanul írom mert én is ezek közé a "jól járók" tartozok. Én legalább fizetek ennyi adót is. Akkor azokkal a "rendes" vállalkozásokkal mi van akik szinte mindent leírnak és trükköznek hogy még ennyi adót se kelljen fizetniük?

Másrészt akkor lenne ez tőlem "dögöljön meg a szomszéd lova is" mentalitás ha én döntenék a sorsukról.

(Engem csak a tarhálás és az zavar bennük hogy munkának állítják be - mert én ugyanazért a pénzért nem játszok hanem tényleg dolgozok - már amelyik nem tényleg csak hobbiból csinálja mint a most hírekben is szerepelő GameGeek - akiket tisztelek. Tudom mire gondolsz most de a jótékonyság is más és az is más hogy valaki nem is rosszul kereső ember és mellette még lejmol is.).

De nem én hozom a szabályokat és nem én teszem ki a katából ezeket.

Az egész az igazságosságról szól és nem a mentalitásról.

"Ha meg 150-300 az átlag, akkor meg nem tök mindegy az a pár ember aki néha fölé megy a bevételben? Mondjuk év végi hónapok sokaknál ilyen lehet. Szerintem jó lépés a 12M, csak jó lenne tudni a részleteket."

Ezzel tökre egyetértek.

2016. nov. 2. 12:36
 10/21 anonim válasza:

Jól értem, hogy a 8 milliós Alanyi Adómentes határ érvényes KATA esetén is, ami meg most 12 millió lesz?

Hetát KATA esetén:

0-8 millióig AAM,

8-12 millió között pedig ÁFA körösbe lépne át a vállalkozás?

Ez így azért elég érdekes... Az év mobndjuk első 8 hónapjában AAM számlűt állítok ki, majd utánna +27%-osat...?

2016. nov. 2. 14:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!