Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Pályakezdői adókedvezmény?...

Pályakezdői adókedvezmény? Valaki segítene?

Figyelt kérdés

Nemsokára dolgozni fogok és munkahelyemen az órabérem bruttó 670Ft lesz.

Ez nettoban 400-450 között számoltam.

Viszont mondták, hogy pályakezdőkre

( pályakezdőként is vagyok regisztrálva)

adókedvezmény jár.

Ezt a kedvezmény én kapom? Vagyis több lesz a netto bérem?

Továbbá még egy apróság. Dolgoztam 15 napos alkalmi munkán. Nem irtam alá szerződés, kilépő sem kellett felmondásom után. Ettől ugyanúgy pályakezdő vagyok?

Hasznos válaszokat zöld kézzel köszö nöm meg. :)

2016. szept. 11. 14:21
 1/3 anonim ***** válasza:

Pályakezdő akkor vagy, ha legfeljebb 185 nap biztosítással járó jogviszonnyal rendelkezel, és még nem vagy 25 éves. Az alkalmi munka nem tartozik ebbe bele.

A pályakezdők adókedvezménye nem a munkavállalót illeti meg. A munkáltató veheti igénybe a szociális hozzájárulási adóból, amit a bruttó béred után fizet. Tehát ez téged nem érint közvetlenül, nem fogsz több pénzt kapni. Annyi az előnye, hogy a munkáltatók így könnyebben alkalmaznak pályakezdő fiatalokat.

2016. szept. 11. 14:26
 2/3 A kérdező kommentje:
Ezt azert eleg szomoruan hallom. Akkor 670brutto oraber igy valoban 400forint lesz?? Mert ez nagyon nem hangzik jol.
2016. szept. 11. 14:34
 3/3 anonim ***** válasza:

A bruttó bérből 15% SZJA-t, 10% nyugdíjjárulékot, és 7% egészségügyi járulékot, és 1,5% munkaerő-piaci járulékot kell befizetni az államnak. Ez összesen 33,5%-os teher. Vagyis a bruttó béred 66,5%-a marad a zsebedben. Ez bruttó 670 Ft-os órabérnél 445,55 Ft.

Persze léteznek adókedvezmények, pl. családi adókedvezmény, első házasok kedvezménye, stb., ezeket érvényesítheted, ha jogosult vagy rá. De alapból ennyi a levonás.

2016. szept. 11. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!