Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha csak évi 2-3 db számlát...

Ha csak évi 2-3 db számlát állítanék ki darabját 2-300 e Ft értékben, akkor milyen adózási forma lehet nyerő?

Figyelt kérdés

Főállásban dolgozom, de mellette maszekolok és néha kérnek számlát. Voltam a NAV-nál, ahol vagy az adószámos magánszemélyt vagy a KATA EV-t ajánlották.

Számolgattam, hogy ha egy maszek melóra 200 000 Ft-ot szeretnék kapni, akkor adószámos magánszemélyként 15% SZJA-t és 27% egbizt.jár.t kell utána megfizetnem, ami 42%-os kiadás, tehát 346 000 Ft-ot kell kiszámláznom, hogy a 200 000 a zsebemben maradjon. Na, a megrendelőm, aki 200-at kifizet a munkámért 346-ot biztosan nem fog. A munkát így elveszíteném.

A KATA-val meg az a baj, hogy ott havi 25 000 Ft-ot minimum be kell fizetnem havonta, az egy év alatt 300 000 Ft, viszont ha csak 3 db számlám van egy évben, 3 x 200 000 Ft, az 600 000 Ft, abból a felét megintcsak befizetem az államnak, tehát fele annyi pénzért dolgoztam, mint akartam. Ha itt is azt mondom az ügyfélnek, hogy ha kell számla, akkor bocsi, de 3 havi adómat ki kell fizettetnem veled, így 200 helyett fizess 275-et, megint el fog utasítani, sokallja majd. Ráadásul, ha egész évben senki nem kér számlát, akkor csak fizetgetem az adót "feleslegesen".

Persze, tudom, hogy feketén dolgozni nem szabad, de ebben az országban úgy látom tisztán meg nem nagyon lehet...

Mit ajánlotok a fenti esetre?

Itt vagy nem maszekol az ember, vagy 3 milliárdot számláz egy évben, hogy megérje? A kettő között nincs megoldás?

2016. jún. 30. 11:56
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Te a KATA-val kapcsolatban egy nagyon fontos dolgot nem tudsz: azt, hogy lehet szüneteltetni. Tehát abban a 3 hónapban, amikor kibocsátod az évi 3 számládat, vállalkozó vagy, a többi 9 hónapban meg szünetelsz. Arra kell vigyázni, hogy az évi 6 millió, amit a KATA hatálya alatt elérhetsz, az arányosul, tehát ha 4 hónapig működik a vállalkozásod egy évben, akkor 2 milliót szabad kiszámláznod.

(Megjegyzem, hogy a vállalkozás szüneteltetése egy borzalmas bürokratikus és könnyen elcseszhető folyamat, de ha egyszer végigcsináltad, akkor utána már menni fog.)

2016. júl. 3. 15:55
 12/14 anonim ***** válasza:
56%

Pontosan ezt szerettem volna mondani, mint az előttem szóló. A KATA-t lehet szüneteltetni. Ha ezt tudod ütemezni a maszek melóidhoz, akkor az király. Gondolom ezt a szüneteltetést időben le kell jelenteni.

Téged ugyan nem érint, de azzal számolj, hogy ilyenkor a "KATA-keret" is időarányosan változik. Idén például 6M az éves keret maximum, tehát ha ebből 6 hónapra fizetted a 6x25ezret (mert neked mellékállásban ugye ez ennyi), akkor csak 3M kereted van. De ha neked tényleg ilyen pár százezer bevételed van, akkor azt érdemes lenne úgy megoldani, hogy max 2 hónapra bezsúfolni és akkor 50-et befizetsz a max 3x300e forintodból és jónapot'. Az áfamentesség alanyi jogon jár, viszont annak nem tudom, hogy ugyanígy időarányosított-e a kerete, de mivel az is 6M volt idén (jövőre 8 lesz, a KATA-keret meg 12), így a helyzetedben irreleváns. Plusz amiről ne feledkezz meg, hogy iparűzési adó félévente 25e magyar forint, lenne. De ez is időarányos. Viszont iparkamarai regisztrációs díj van, ez egyszeri és 5e pénz.

Huh, bocsi ha kicsit össze-vissza voltam, remélem azért ki lehet szűrni a hasznos infókat.

2016. nov. 10. 22:28
 13/14 anonim ***** válasza:

"jövőre 8 lesz, a KATA-keret meg 12"

tyű, hát ezzel most feldobtad a napomat, köszi :D

11-es voltam

2016. nov. 11. 15:48
 14/14 anonim ***** válasza:
56%

Kedves egészségedre! :D Viszont még ne igyunk előre annyira a medve bőrére, november 15-én kerül a parlament elé a törvénymódosítás és arról még nem szóltak az előzetes hírek, hogy ezzel együtt emelkedni fog-e a havi tételes adó is.

Amúgy nagyon érdekelne ki a fene pontozza le a hozzászólásaimat, semmilyen hülyeséget nem írtam, vagy olyasmit ami nem "pc".

2016. nov. 11. 17:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!