Ha áfás vállalkozó vagyok és eladom a céges személygépjárművemet, meg kell fizetnem az áfát utána?
Ha ÁFÁ-s vállalkozó vagy, akkor nyilván van könyvelőd/könyvelőtök, így hát inkább őt kérdezd ez ügyben.
Itt a Gyakorin ilyent kérdezni? Ha én azt mondom, hogy nem, közben meg mégis kell fizetni, akkor majd azt mondod a NAV-nak, hogy de a Gyakorin azt mondták, hogy nem?
Mivel céges autó, ezért áfás az értékesítése.
De ennyiből ez nem száz, ez csak az egyik oldal. Az áfatörvény kicsit kacifántosan kezeli ezt a kört, ennyi infó nem elég egy határozott igenre nemre.
"De én is azt mondom, hogy a könyvelővel ellenőriztesd le."
Hát igen, én is pont ezt mondtam (első) - mégis jól le lettem húzva :-( Jó, lehet, hogy a stílus enyhén támadó, de komolyan nem értem azokat az embereket, akik BONYOLULT, speciális ADÓZÁSI kérdésekben képesek lennének a Gyakorira hagyatkozni.
ÁFA törvény:
87. § Mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha
a) az értékesítést megelőzően a terméket kizárólag a 85. § (1) bekezdése vagy a 86. § (1) bekezdése szerint adómentes termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz használták, egyéb módon hasznosították, és a termékhez adólevonási jog nem kapcsolódott;
b) az értékesítést megelőzően a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó a 124. és 125. § szerint nem vonható le.
és MIVEL
124. § (1) A 120. és 121. §-tól függetlenül nem vonható le:
d) a személygépkocsit terhelő előzetesen felszámított adó;
=> VÁLASZ: nem, nem kell megfizetned az áfát, mentes számlát kell kiállítanod az értékesítésről.
Konyhanyelven:
Személygépkocsiról beszélünk, mi a francért lenne áfa?
Olvassátok már el az áfa törvényt mielőtt minden féle ökörséget válaszoltok.
2014-től a tárgyi eszközként aktivált személygépkocsi értékesítésekor akkor is adómentes számlát kell adni a vevőnek, ha a vásárláskor nem volt a beszerzési számlán áfa felszámítva.
Vagyis értékesítéskor mindig adómentes számlát kell adni.
:-)
No igen, néha én is csak azért járok erre, mert magam is tanulok egy csomó mindent, miközben valakinek keresek valamit :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!