Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 23 éves vagyok, most végeztem...

23 éves vagyok, most végeztem az egyetemmel, nem dolgoztam soha viszont pénzt tennék a bankba, jönni fog a NAV?

Figyelt kérdés
Szüleimtől sok zsebpénzt kaptam, meg sok ösztöndíjat (havonta 40-50 ezret). Így az évek alatt felgyűlt 1,5 millió forintom készpénzben, ezt szeretném bankba tenni. De még soha nem dolgoztam, jönni fog a NAV hogy honnan van ez a pénz hogyha soha nem dolgoztam? Az ösztöndíjról soha semmilyen papírt nem kaptam csak utalták a folyószámlámra, amit már megszüntettem.
2016. jún. 15. 10:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem probléma, ha jön a NAV, ha tudod igazolni a pénz forrását:

- nyilván a szüleid igazolják, hogy zsebpénzt kaptáőlük

- az ösztöndíjról hiába nincs papírod, a bank is és az iskola is visszamenőleg is tudja igazolni az ösztöndíjadat

2016. jún. 15. 10:16
 2/11 anonim ***** válasza:
80%

Dehogy jön

Nem olyan nagy összeg az

2016. jún. 15. 10:51
 3/11 anonim ***** válasza:
75%

Miért jönne?

Nem milliárdokat teszel a bankba :)

Meg hát van normális magyarázat rá, volt bevételed, az ösztöndíj, és a szüleidtől is kaptál.

Nem vagy te olyan fontos a NAV-nak, hogy pont veled foglalkozzanak :D

2016. jún. 15. 10:59
 4/11 anonim ***** válasza:
76%
jönni jöhet, ugyanis 1,5millát a bank jelent a nav felé alapból. Az, hogy ez szemet szúr e nekik és kivizsgálják e.. arra már nem lehet biztosat mondani.
2016. jún. 15. 11:07
 5/11 anonim ***** válasza:
39%

"Dehogy jön

Nem olyan nagy összeg az"

"Nem milliárdokat teszel a bankba :) "

Naivak vagytok. A kis embereket szoktak a leginkabb megbuntetni. Akinek milliardjai vannak, az ugyis elsimitja az ugyet, az ugyvedei megtalaljak a jogi kiskapukat, vagy szol politikus havernek es kesz. A kis proli viszont ha nem tudja bizonyitani az artatlansagat (vagy nincs penze pereskedni), konnyu preda.

2016. jún. 15. 11:07
 6/11 Bence87 ***** válasza:
26%
Így ne rakd be. Ösztöndíjról kéne valami igazolás, de azt írod, nincs. Készpénzt pedig nem lehet ajándékozni adómentesen, tehát az sem jó. Ha utaltak volna szüleid a bankszámládra és odaírják, hogy ajándékozás, az illetékmentes, de így nem. szóval ne rakd be a bankba ezt a pénzt.
2016. jún. 15. 11:40
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Bence87 bocs, de ezt nem jól tudod:

"az adott ügylet magánszemélyek közötti ingyenes vagyoni érték juttatás, amelyre rendelkezést a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 7.2. pontja tartalmaz. Ezek alapján a magánszemélyek közötti ingyenes juttatás, ajándék, adómentes jövedelem, tehát személyi jövedelemadó vonzata sincs."

2016. jún. 15. 11:53
 8/11 Bence87 ***** válasza:
37%

Lehet hogy így van. Én abból indultam ki, hogy nálunk is volt ajándékozás, és egyszer utána néztem ennek, és azt találtuk, hogy egyenes ági rokon között (pl. szülő-gyerek) ha banki átutalás van, és oda van írva a megjegyzés rovatba, hogy ajándékozás, akkor ez biztosan illetékmentes. A készpénzre akkor valami olyasmit találtam, hogy nem adómentes, de ez lehet, hogy változott azóta.

Mindenesetre az a biztosabb megoldás, ha van utalás és ott van hogy ajándékozás, akkor egyértelműen tudod igazolni a pénz eredetét.

2016. jún. 15. 12:14
 9/11 anonim ***** válasza:
52%
#7: szja valoban nincs, de van ajandekozasi illetek, valami 10%, ha nem egyenesagi rokontol kapod.
2016. jún. 15. 13:04
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Ti nagyon parásak vagytok. Hol éltek? Észak-Koreában???

Ennél több pénzt tettem már többször is a bankba, és senki semmit nem kérdezett róla.

De ha kérdez, akkor is tud válaszolni a kérdező, hiszen annak van nyoma, hogy kapott ösztöndíjat.

És nem piszkálják a kisembereket! Egyetlen egy ismerősöm után sem nyomozott, érdeklődött sose a NAV.

2016. jún. 15. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!