Lejárt határidejű nyomtatványt küldtem be?
Hello.
Dolgoztam nyáron diákmunkásként. Áprilisban valamikor jött az adóbevallásos borítékom, amiben volt két 1553NY-es lap. Egyiket kitöltöttem, és visszaküldtem nekik. Most jött a levél, hogy annak február 15-e volt a határidő, és ez most érvénytelen. Ilyenkor mi van? Esélyem sem volt elküldeni nekik időben.. Áprilisban küldték ki azt a papírt, amit már nem adhatok le..
Azon a nyomtatványon azt lehet kérni, hogy a NAV készítse el neked az adóbevallásodat. Mivel lejárt a határidő, ők már nem fogják ezt megtenni helyetted, szóval neked kell elkészítened a bevallásodat. Kb. ennyi, egyébként ezek a nyomtatványok minden évben megvannak, netről is letölthetők, szóval nem kell megvárnod, hogy ők küldjenek neked nyomtatványt. Majd jövőre időben beszerzed őket, ha azt akarod, hogy ők csinálják meg a bevallásodat.
A másik az, hogy ugyan neked kell elkészíteni a bevallást a normál 1553-as nyomtatványon, de már azzal is elkéstél, mert május 20 volt a benyújtás határideje.
Viszont mákod van, mert idén januártól már nem büntetnek csak azért, mert elkéstél vele, hanem előbb felszólítanak a teljesítésre, és csak ha ennek se teszel eleget, akkor büntetnek meg.
Szóval no para, álljál neki a simának, és küldd be nekik azt.
Azt a borítékot tutira nem április adták fel, legfeljebb a posta elkeverte, vagy te valahol otthon. Áprilisban már inkább a 1553NY alapján elkészített bevallásokat küldték ki.
Ajánlom egyébként az Ügyfélkapu nyitását, és ÁNYK-n keresztül beküldeni az ilyeneket. Egyrészt egyszerűbb, mert nem kell kézzel töltögetni, és a megfelelő dolgokat ki is számítja neked. Másrészt biztonságosabb, mert nem keveredik el a bevallásod a postán, meg ha így adod be a bevallást, akkor a NAV is interneten fog veled kommunikálni, vagyis az leveleik sem keverednek el. Harmadrészt kényelmesebb, mert nem kell postán szórakozni.
Ahogy az előző válaszoló írta, jelenleg a 1553-as nyomtatványt kellene kitöltened és beküldened. Minél előbb, annál jobb igazából.
Nekem pedig áprilisban jött. Emlékszem, írtam a főnökömnek, mert mondta, hogyha májusig nem kapok semmit, akkor keressem. Márciusban írtam neki érdeklődésképp, mert nem emlékeztem hogy májust vagy márciust mondott, és jóval utána jött az a nagy boríték a NAVtól.
Jövőhéten kedden vagy csütörtökön tudok menni ügyfélkaput csináltatni. Akkor jó lesz ha utána küldöm el nekik? Továbbá ha eddig papíron küldtem, nem lesz baj, hogy most neten küldöm?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!