Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » KATA-s adózási formában...

KATA-s adózási formában teljesen ÁFA mentesen vásárolhatok például élelmiszertermékeket? (olaj, chips stb. )

Figyelt kérdés

Például ha veszek 1 chipset ami 1OOft-ba kerül, akkor nekem 27%-al kevesebbet kell fizessek?

Sziasztok és Válaszaitokat előre is köszönöm!

2016. márc. 2. 12:08
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
NEM. Az Neked pont 100 ft-ba fog kerülni. Az ÁFA-mentesség arra vonatkozik, hogy nem vagy ÁFA körös, s így nem is tudod visszaigényelni az ÁFÁT.
2016. márc. 2. 12:10
 2/17 A kérdező kommentje:

Köszi a gyors válaszod.

Akkor az ÁFA mentesség mire vonatkozik?

Ha sima ÁFÁ-s vagyok akkor tudom visszaigényelni?

2016. márc. 2. 12:13
 3/17 anonim ***** válasza:
Igen, ha "rendes" vállalkozási formát választasz és vásárolsz valamit (amit pl. eladsz) akkor annak az ÁFÁ-ját visszaigényelheted.
2016. márc. 2. 12:27
 4/17 anonim ***** válasza:

Nem egészen így van, mert "rendes", azaz tételes, költségelszámolásos adózásnál is lehet ÁFA mentességet kérni - évi 6 millió forint bevételig.

Kérdezőnek: ha ÁFA körös leszel, az nem csak azt jelenti, hogy TE visszaigényelheted az áfát - de egyébként akkor is 100 ft a chips, csak később visszaigényelheted - hanem azt is jelenti, hogy a TE szolgáltatásod is 27% áfával növelt, azaz drágábban dolgozol annál, mint aki áfa mentes.

Arról nem beszélve, hogy minden egyes kiállított számlánál fel kell tüntetni, hány %-os az áfa, lényegesen nagyobb adminisztráció, könyvelő nélkül megoldhatatlan - míg a KATA-s csak szépen beírja az x összeget és hogy AAM (alanyi adómentes) és kész :-)

Szóval nem éri meg - hacsak nem valami nagy beruházásra készülsz...

2016. márc. 2. 12:41
 5/17 A kérdező kommentje:
És ha ÁFA körös vagyok, akkor az ÁFA viszaigénylést havonta kell leadni a könyvelőnek?
2016. márc. 2. 14:46
 6/17 anonim ***** válasza:

A számlákat adod le havonta a könyvelőnek ő -mivel élelmiszerben is van 3 féle áfakulcs (5-18-27%), szétbontja az áfákat és majd kiszámolja, hogy mennyit kell befizetned, vagy igényelhetsz vissza. Vissza csak akkor igényelhetsz, ha több a költség áfád, mint az eladásid, de azt is évente csak egyszer, meghatározott összeghatár felett, az év többi résében görgeted magad előtt az egyenleged. Azt, hogy fizetned áfát milyen gyakorisággal kell, majd a NAV határozza meg ( havi, negyedéves, éves).

Arra viszont számítanod kell, ha vissza akarsz igényelni áfát, akkor be fognak hívni (idén kiemelt célpontok a tartósan veszteségesen működők is) egy kis elbeszélgetésre, hogy mire is akarod issza igényelni.

Élelmiszer esetén nem csak áfát, de adott esetben még termékdíjat is fizetned kell.

2016. márc. 3. 03:48
 7/17 anonim ***** válasza:

A számlákat havonta adod le a könyvelőnek. Ő meg majd szétbontja költség és eladásira több adókulcson, mivel élelmiszerben is van 5-18 és 27%-os is, termékkörtől függően.

Áfát visszaigényelni, csak akkor tudsz,pl. ha veszteséges vagy, vagyis a költség áfád magasabb, mint az eladási áfád. De azt évente egyszer csak, meghatározott összeg felett. egyéb esetben a NAv határozza meg milyen gyakorisággal leszel áfa fizető ( havi, negyedéves, éves)és évközben az egyenleged tolod magad előtt.

Idén kiemelt célpontok a tartósan veszteségesen működők is, de ettől függetlenül, ha vissza akarod igényelni az áfát, akkor be fognak hívni egy kis elbeszélgetésre, hogy mégis mire szeretnéd azt?

2016. márc. 3. 03:51
 8/17 A kérdező kommentje:
Példában letudnád nekem írni azt, hogy mit jelent ha több a költség áfád, mint az eladásid?
2016. márc. 3. 12:59
 9/17 anonim ***** válasza:

Nagyon leegyszerűsítve ezt:

Veszel 50,000 + ÁFA (13,500) áron terméket

Majd eladni csak 10,000 + ÁFA (2700) áron tudsz.

2016. márc. 3. 13:05
 10/17 A kérdező kommentje:
Szóval ha olcsóbban tudom eladni mint ahogy megvettem akkor tudom visszaigényelni az ÁFA-t?
2016. márc. 3. 13:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!