Blogolásból befolyó összegért hogyan kell adózni? Van egy blogom, amely hamarosan fizetős lesz, és szeretnék utána adózni. Az adószámos magánszemély dolog lehetséges erre a tevékenységre?
Átlagosan havi 100-150ezer forint lehet a bevételem vele.
Van valami kikötése az adószámos magánszemély dolognak?
Akkor sem lehet, ha az összeg ingadozó, vagy ha mondjuk 2 havonta jön belőle pénz? Illetve befolyásolja, hogy nappali tagozaton tanul az illető, vagy hogy van főállású munkája mellette?
Köszi azért a választ.
Első jól mondja, rendszeres jövedelemnél nem lehetsz adószámos.
Ekkora tételnél javasolt a KATA nevű adózás, fixen befizetsz 50 000-et havonta, plusz évente némi iparűzési adó, és le van tudva minden. Ezzel havi 500 000-as keresetig is elmehetsz, akkor is csak 50 000 az adó és járulék.
Ha van mellette főállásod (heti minimum 36 óra), akkor annyiban módosul, hogy csak 25 000-et fizetsz havonta.
Ha egy időszakban előreláthatólag nem lesz bevételed, tudod szüneteltetni és akkor nem kell fizetni semmit (csak a 7000/hó körüli TB járulékot, persze ha van állandó munkaviszonyod, akkor azt se).
Tanulói jogviszony nincsen rá hatással (a nyugdíj és gyed/gyes van).
Az, hogy hol többet, hol kevesebbet keresel, minden vállalkozónál így van, erre nem lesznek tekintettel... annyit tudsz megtenni esetleg, hogy amíg nem biztos a rendszeres jövedelem, addig adószámos magánszemély vagy, viszont annak rosszabb az adózása.
Első vagyok, dolgom volt - visszaértem :-)
Ezért írtam neki, hogy forduljon a NAV-hoz, érdeklődni (akár személyesen, akár telefonon), mert ez annyira speciális, hogy az a legbiztosabb, ha onnan kér állásfoglalást.
Ugyanis ha évek múlva kap egy NAV-os ellenőrzést, akkor hiába fogja azt mondani, hogy de hát a Gyakorin azt mondták, így kell, úgy megbüntetik, mint a huzat.
ma 12:14
A látogatók a tartalomért fizetnének. Nincs reklám, sem pedig megbízás.
Tehát ha befizet x összeget, csak azután tudja a blogomat elérni, a tartalmát elolvasni. A blogom tanácsadással foglalkozik.
Rendben. Köszi a választ, utánajárok majd rendesen, ahogy írtátok.
Egyetlen kérdést, ha megengedtek még, az egyéni vállalkozás során, ha a KATA rendszert választom, akkor ezt egyik napról a másikra is tudom szüneteltetni, és bármikor újra aktiválhatom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!