Kell-e illetéket fizetnem?
Egy évvel ezelőtt eladtam a pesti lakásom,amin még volt hitel.A lakást 9.400 000.-ért adatm el,a fennmaradó hitelt pedig végtörlesztettem.A maradék pénzből vettem egy vidéki házat 4.500.000.-ért.Ezután 180.000.-illeték jött ki.Viszont az interneten találtam erre vonatkozólag egy bekezdést:
"Magánszemély lakástulajdon cseréje és a vásárlása esetén,ha a másik lakástulajdont a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja,és a szerzett lakástulejdon forgalmi értéke az elcserélt eladott lakástulajdon forgalmi érétkénél kisebb,akkor illetéket nem kell fizetni"
Akkor most,kell fizetnem,vagy nem?
A válaszokat,előre is köszönöm.
Nem kellene, de ezt a kedvezményt a szerződésben is, és a mellé becsatolt NAV adatlapon is kérned kellett volna.
Nem a NAV találja ki magától, kérelemre jár el...
Szóltál az ügyvédnek a második adásvételnél, hogy egy éven belül volt egy drágább eladásod??
(Kérdés, hogy az "egy évvel ezelőtt") valóban benne volt-e az egy évben, nem csúszott-e ki a 12 hónapból?)
Itv. 26. § (1) bekezdés
y) 237 a lakástulajdon magánszemély általi cseréje és vásárlása, ha a magánszemély a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb;
Próbáld meg, igen.
Az ügyvéd honnan tudott volna a korábbi eladásodról? :S
Igen,tudott róla,mert akitől megvettem a kis házat,az elmondta neki,hogy eladtam a pesti lakásom,abból vettem meg az ingatlant.Mégegyszer köszönöm a válaszodat,küldöm a levelet a NAV-nak,csatolva az eladott és vásárolt lakás adás-vételijét.
Nagyon hálás vagyos Neked,vannak még önzetlen segítőkész emberek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!