Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan tudok az ügyfélkapun...

Hogyan tudok az ügyfélkapun nyilatkozni arról, hogy a NAV csinálja meg az adóbevallásom?

Figyelt kérdés

Emlékszem, hogy tavaly az ügyfélkapun töltöttem ki valamit és azzal le is volt rendezve.

Most sehol sem találom, hogy hol kellene ezt a nyilatkozatot megtenni.

Az ÁNYK-ban nincs benne a 15NY30-as dokumentum azt hiszem azt kellene telepíteni és kitölteni. Na de hogyan?

2016. jan. 27. 19:50
 1/3 anonim ***** válasza:

Azt ne keresd, mert neked nem az kell. Van jelenleg munkaviszonyod? Mert ha van, akkor a kapott 15M30-ason kell nyilatkozni, és visszaadni a munkáltatónak, aki a nyilatkozatot továbbítja a NAV-nak. Csak ha nincs munkáltatód, akkor kell neked önállóan beküldeni dokumentumot, méghozzá a 15NY31.

Ha ezt február 1-ig nem teszed meg, még mindig beadhatod február 15-ig a 1553NY-t, ami szintén NAV közreműködésével készített bevallás. Végül pedig májusig beadható a 1553, ami a teljes adattartalmú adóbevallás. Tehát van miből választanod.

Egyébként az ÁNYK Szerviz/Frissítések, Tovább, majd Újdonságok fül alatt az összes nyomtatvány megtalálható, és 2 kattintással telepíthető.

2016. jan. 27. 20:29
 2/3 A kérdező kommentje:

Van munkáltatóm, de mivel váltottam így ők nem csinálják meg. Ott már kérdeztem. Akkor nekem a 1553NY kell ezek szerint.

Most már csak az a kérdés, hogy ezt hogyan tudom elektronikusan feltölteni?

Mert az ÁNYK-ban nincs benne.

Ezt találtam még ebben is benne van az elektronikus lehetőség.

1553 SZÁMÚ BEVALLÁS

Ha a jogszabályi rendelkezések alapján nem tehet bevallási nyilatkozatot, nem kér(het) munkáltatói adómegállapítást, nem

választ(hat)ja az adónyilatkozatot, illetve az adó- és vámhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallási módot, úgy

adókötelezettségének a 1553 számú bevallás kitöltésével és beküldésével kell eleget tennie.

Azok a magánszemélyek, akiknek a 2015. évre vonatkozóan kizárólag olyan adóalapot képező jövedelmük volt, amely a

csökkentett adattartalmú adóbevallás soraiban feltüntethető, ebben a formában is teljesíthetik bevallási kötelezettségüket.

A Z ADÓHATÓSÁG KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL KÉSZÍTENDŐ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁS KÉRÉSE (1553NY)

Ha Ön nem választhatta, hogy bevallását adóhatósági adómegállapítás keretében az adó- és vámhatóság készítse el, azonban a

jogszabály alapján lehetősége van arra, hogy az adókötelezettsége teljesítéséhez az adó- és vámhatóság közreműködését vegye

igénybe, úgy a 1553NY jelű nyilatkozattal választhatja az egyszerűsített bevallás lehetőségét. A 1553NY jelű, Ön által kitöltött

nyilatkozatot 2016. február 15-éig kell papír alapon aláírva vagy elektronikus úton eljuttatnia az állami adó- és vámhatósághoz.

A nyilatkozat bármelyik ügyfélszolgálati irodánkban beszerezhető, és a www.nav.gov.hu honlapról is letölthető. Figyelem! A

hatályos jogszabályok alapján a 2016. február 15-ét követően teljesített nyilatkozatot az állami adó- és vámhatóság nem tudja

figyelembe venni, igazolási kérelmet nem áll módjában elfogadni! Az elkészített – 1553E jelű – egyszerűsített bevallást az adó- és

vámhatóság legkésőbb 2016. április 30-áig papír alapon, az Ön által megadott postacímre, vagy elektronikus formában juttatja el

Önhöz. Ha elfogadja az adó- és vámhatóság által megküldött egyszerűsített bevallást, azt nem szükséges visszaküldenie. Ha a

bevallás az Ön birtokában lévő dokumentumok alapján módosításra, vagy kiegészítésre szorul, akkor a javított adatokkal

elfogadott 1553E jelű bevallás feladásának (beküldésének) határideje 2016. május 20. Az Ön által javított adatok alapján az adó-

és vámhatóság ismételten kiszámolja az adót, és erről 2016. június 20-áig értesítést küld.

2016. jan. 27. 20:40
 3/3 A kérdező kommentje:

Az utolsó mondat elkerülte a figyelmem. Fáradt vagyok.

Köszönöm sikerült letölteni.

2016. jan. 27. 20:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!