AZ újonnan bevezetett 15M30-as adóbevallás hogyan működik?
Be kell küldenem valami a NAV-hoz, vagy egyáltalán mit kellene csinálni? Nagyon fontos, mert mindjárt febr 1 van, és valamit csinálni kellene.
Valaki nem tudja esetleg, hogyan működik ez az új adóbevallás pontosan?
Köszi!
de, kizáró ok az osztalék, benne van a tájékoztatóban, kitöltésiben.
A bevallási nyilatkozatot választó magánszemély a munkáltatótól nem szerezhet
kamatjövedelmet, osztalékból származó jövedelmet, árfolyamnyereségből származó jövedelmet,
vállalkozásból kivont jövedelmet, ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet, ha annak összege
az egymillió forintot meghaladja, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által a magánszemély
javára jóváírt támogatói adományt.
Azt, hogy a tp és a munkanélküli is kizáró ok, navos továbbképzésen mondták el, de amúgy is egyértelmű, az oep és a munkaügyi kp nem munkáltatóként ad jövedelmet...
Hű, ne keverd össze a dolgokat!!!
Az M30 minden tartalmaz, amit a munkáltatótól kaptál, az osztalékot is, mert ez alapján tudod kitölteni a bevallásodat.
Ellenben a bevallási nyilatkozat feltétele, hogy osztalék nem lehet.
A családi kedvezmény is szerepel az M30-on, és olyan se kérheti az adóhatósági bevallást, aki igénybe vette.
14: ..na jó, akkor én már nem értem az egészet.. a könyvelésről küldték át nekem az anyagot azzal, hogy ha egy mód van rá, válasszam a nav-os adómegállapítást, pedig van benne osztalék is!..
Most már kezd érdekelni ez a dolog, holnap rákérdezek a könyvelésen, valami itt tényleg nem oké..
Kétféle navos van, írtam korábban is.
A bevallási nyilatkozatot (adóhatósági adómegállapítás, határidő február 1.) osztalékkal nem kérheted. ez biztos (sajnos tudom, mennyire van képben sok kolléga, sajnos).
A 1553Ny beadása is navos bevallás, csak más a határidő, másképp működik, más a menetrendje. Ezt választhatod akkor is, ha volt osztalékod, de az osztalékelőleg itt is bekavarhat... de ennél nem kizáró ok az osztalék. Ennek a határideje február 15.
Igen, arra vonatkozik.
Lényegében nincs plusz munkája. Ő ezt minden hónapban beküldi, ugyanis a kifizetett bérről a munkáltatónak HAVI bevallási kötelezettsége van, nem úgy, mint a munkavállalóknak, akiknek csak éves.
De ha lenne is plusz munka, akkor is köteles lenne megcsinálni, ugyanis ezt jogszabály írja elő.
Én is ugyanebben a cipőben jártam, csak én nem itt érdeklődtem, hanem a NAV-nál. :)
(Nálunk is az volt a szitu, hogy én képes voltam értelmezni a NAV által küldött tájékoztató szöveget, az ügyintéző pedig nem, úgyhogy ragaszkodott hozzá, hogy a 15M30-on én semmit nem tudok nyilatkozni; mutattam neki a kérdéses részt és felolvastam neki a szöveget, de az se győzte meg...)
A NAV úgy tájékoztatott - ahogy már előttem is írták - hogy a NAV számára a munkáltatónak február 12-ig a 1608-as jelentőlapon kell bejelölnie azt, hogy adóhatósági adóbevallást igényeltem a fenti nyomtatványon január 31-ig. Persze a legtöbb munkáltató kicsúszik ebből a határidőből, mármint február elején adják át a visszadátumozott jövedelemigazolásokat, de ha ezt megteszik február 12. előtt és utána még időben lejelentik a dolgokat a NAV felé a 1608-on, akkor oké az ügy, érvényes a nyilatkozat.
Kérdésemre, hogy hogyan tudhatnám meg, hogy inkompetens ügyintézőinknek sikerült-e helyesen kitölteniük ezt, azt felelték, hogy kis idő elteltével kérdezzem meg tőlük...
Én a napokban ezt meg is kérdeztem ilyen formában:
"- akinek 2016. február 12-ig kellett jelentenie a NAV felé a 1608-as nyomtatvány főlapjának D blokkjára felvezetve a 15M30-as nyomtatványon általam megjelölt információt - miszerint adóhatósági adómegállapítást kérek - megtette-e ezt?"
Erre küldtek nekem egy képernyőképet egy elektronikus űrlapról, melyen az én nevem alatt ott szerepel egy kipipált "Adóhatósági megállapítás kérés" mező.
Most ha biztosra akarnék menni, akkor megint megkérdezném a NAV-ot, hogy ez-e az, de már ezt inkább elhiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!