Mi a dolgom a 15M30-as formanyomtatvánnyal?
Ha jogosult vagyok, hogy ezt a módot válasszam, akkor mi a dolgom vele? Két példányt kaptam a munkáltatótól, az egyiket aláírva vissza adtam neki, a másikat megtartottam.
Ezzel el is van intézve az adóbevallásom, vagy amit én megkaptam, azt el kell küldeni a NAV-nak? Vagy amit visszaadtam a munkáltatónak, azt fogja ő elküldeni?
Köszi!
Még egy kérdés, hogy amikor odaadták a nyomtatványt, én rögtön alá is írtam, aztán vissza is adtam nekik, viszont nem "X"-eltem be (a 15NY30-as részt írtam alá nem a 15NY29-et de az "X"-et nem jelöltem be, ekkor még nem tudtam, hogy hogyan is működik ez a fajta adóbevallás).
Ez nagyon nagy gond, vagy mivel aláírtam ezt a részt, hogy a NAV-ot bízom meg, így is jó lehet? A héten pont szabin vagyok, így nem tudom visszakérni hogy betegyem az "X"-et.
"mivel aláírtam ezt a részt, hogy a NAV-ot bízom meg"
Ilyen rész nincs az M30-asban.
Ha elolvasod a nálad levő példányt, láthatod, hogy azt írtad alá, hogy megkaptad a tájékoztatást, átvetted az igazolást és megtetted a nyilatkozatot.
Mivel te nem X-elted be a nyilatkozati részben a kódkockát, úgy nyilatkoztál,hogy nem kéred ezt a megállapítást.
Hívd fel a munkáltatódat és kérd meg, hogy X-elje be, mert te nem jelölted meg, de szeretnéd. Aztán vagy megteszi, vagy nem (nem köteles utólag módosítani)
De, azt írtam alá, hogy "Kijelentem, hogy a 2015. évi jövedelmeim után adóhatósági megállapítást kérek" és az ez alatti sorban "tudomásul veszem, hogy a bevallási nyilatkozatom a jogkövetkezmények szempontjából adóbevallásnak minősül és e mellett kell "X"-et tenni. Bár logikusabb lenne fordítva, de mind1. Azért szólok nekik, hogy "X"-eljék be.
De akkor a te tudomásod szerint sincs más dolgom, a sajátomat nem kell elküldeni a NAV-nak? Majd a munkáltató intézi akkor?
most azt mondták a cégnél, hogy nekem 15NY31 kellenem, amit ők adtak az csak arra van, hogy nem a cég csinálja meg az adóbevallásomat..
Most már semmit sem értek. Interneten azt olvasom hogy a 15NY31 akkor kell, ha nincs munkáltató.
Akkor kérted volna, ha beikszelted volna.
Mivel nem tettél oda X-et, nemleges a nyilatkozatod: nem kéred, hogy a NAV csinálja.
A munkáltató már nem csinálja a dolgozók adóbevallását.
Az M30-ast meg hiába küldöd be a NAVnak, az alapján nem fogja megcsinálni, az a nyomtatvány nem erre szolgál.
Ha nem ikszelik be, akkor vagy megcsinálod magad az adóbevallásod, vagy kéred a NAVtól a 1553NY-en (mint azt az előző években is lehetett), hogy csinálják meg ők.
Ők így utólag be "X"-elték nekem, de azt mondták, hogy ettől még nem csinálja meg a NAV, hanem ez a 15M30 csak arra jó, hogy nem a cég csinálja meg nekem, hanem nekem kell elintézni.
És ők 15NY31-et mondtak, hogy az kell, de az elvileg vmi teljesen más.
Most akkor mivan?!?!?!?
Mivel ezt most elég gyorsan vezették be, csak hogy a kormány elmondhassa magáról, mekkora bürokráciát csökkentett, nagyon kevesen tudnak erről bármit is. De ettől függetlenül lehet tájékozódni.
Nemrég küldte ki a NAV az adózóknak a tájékoztatót, amiben leírták, hogy kell csinálni. Ha jogosult vagy rá, és
- van munkaviszonyod: akkor a munkáltatótól kapott M30-ra kell X-et tenni,
- nincs munkaviszonyod: önállóan be kell küldeni a 15NY31 nyomtatványt.
Ez a két dolog egyenértékű, de be kell tartani a feltételeket. Tehát 15NY31-et NEM fogják elfogadni, ha van munkaviszonyod.
Valószínűleg a cégnél sem tudtak semmit az új fajta adóbevallásról. Mivel arról nem szólt a tájékoztató, hogy a munkáltatók hogyan továbbítják a NAV felé az M30-on tett nyilatkozatokat, ezt én most nem tudom. Valószínűleg a cégnél is ebben bizonytalanok. Ettől függetlenül aki tud olvasni, az azért felfoghatná, mit jelent az az X, nem tudom, miért akarnak hülyére venni téged, és beszélnek össze-vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!