Egy normális országban szerintetek hány százalékos adó igazságos?
Az teljesen más lapra tartozik, hogy politikusaink annyit lopnak a közösből, hogy már megszámolni sem lehet. Így erre hivatkozó filléres megoldást javasló válaszokat nem kérnék..
Még mielőtt páran jönnének azzal, hogy "semennyi", érdemes előbb belegondolni, hogy "semennyi" adóból miből lennének utak, iskolák, kórházak, rendőrség, tűzoltóság stb. fenntartva..
Mivel ezek után épeszű ember belátja, hogy adózni kell, így a kérdés kérdés inkább arra irányul, hogy egy olyan helyen, ahol ti is szívesen élnétek, mennyit adóznátok, hogy nektek is és közösségeteknek is jó legyen?
Itt nem az adókkal van feltétlenül probléma. Ha eleve magasabb bérek lennének, akkor az adót sem érezné úgy meg az ember.
Itt szerintem ahhoz, hogy jó világ legyen, egy olyan helyen, ahol én élek, ahol az átlagos nettó bér olyan 90-100.000 Ft, ha olyan bérek lennének, ahol adózás után megmaradna tisztán 200.000 Ft nettóban, akkor nem lenne ekkora gond.
Meg aztán megint csak nem az adó a baj, hanem hogy nincsenek rendes, tisztes, normális, tartós munkahelyek. Mert minél többen dolgoznának, annál több adó folyna be, annál kevesebb segélyt kellene kiosztani, talán többen vállalnának gyereket is. És akkor nem lenne itt gond.
Csak ez valahogy sosem valósul meg...
"Egy normális országban szerintetek hány százalékos adó igazságos?"
Mi az hogy hány százalékos adó? 1000 féle adó van. Milyen kérdés ez?
Kicsit túlgondolkodtam ezt a kérdést, régebben azon a véleményen voltam hogy én csak egyféle adót tartanék meg, az ÁFÁ-t, és azt emelném meg hiszen elméletileg az a legigazságosabb adónem. Minél többet fizetsz, annál többet fogyasztasz. Azzal az a gond, hogy megnövekedne a forgalom a feketepiacon, tonnaszámra tódulnának be a termékek a határon. Persze egyféle csalást könnyebb is ellenőrizni, de azért mégis. Utána az jutott az eszembe, hogy esetleg meg lehetne szüntetni a kp-t és bevezetni kizárólag tranzakció alapú adót, mondjuk 10%-ot. Persze a hátránya hogy nem tudsz csak úgy kölcsönadni az anyósodnak, mert egyből megy a 10 % (bár ez nem feltétlenül akkora baj :) - ekkor persze megjelennének az illegális fizetőeszközök.
Alapvetően az adókerüléssel van a baj és nem az adó mértékével. De lassan már nem is érdekel az egész, azt sem bánnám ha visszasüllyednénk a sötét középkorba, és mindenki lovon járna a földúton. Az iskola úgyis csak elbutítja az embert. Élljen az Anarchia. :)
"Az iskola úgyis csak elbutítja az embert. Élljen az Anarchia."
*éljen
#5 Reméltem hogy valaki érteni fogja... :D
Ez viszont már tényleg véletlen:
"Minél többet fizetsz, annál többet fogyasztasz." :)
Na meg a többi helyesírási hiba.... :)
Pedig régen tudtam helyesen írni, lehet többet kéne olvasnom. :(
#2-es
"Mi az hogy hány százalékos adó? 1000 féle adó van. Milyen kérdés ez?"
#4-es
"Egészen pontosan melyik adó hány százalékára gondolsz? :D ÁFA? SZJA? Dohánytermékeket terhelő adó? Bukófrekfenciásfélhomálytizedelő-előállítási járulék?"
Ajánlanám figyelmetekbe a "gondolkodást" mint fogalmat (és mint bárki által ingyenesen megvalósítható cselekvést), ha már egyszer a kérdés úgy lett feltéve, hogy "hány százalékos adó igazságos", akkor nyilván nem a kémény adóra, kutya adóra, személygépjármű járulékra és társaikra gondoltam, amelyek baromi speciálisak, hanem valami sokkal "általánosabbra", ami (szinte) mindenkit érinthet, akinek pl. van fizetése és abból termékeket vásárol..
Ne erősítsetek már rá légyszi arra a sztereotípiára, hogy az adószakértők (és a gondolkodásmódjuk) maximum annyira rugalmasak mint egy faragott fakockaé. Ha már egy ilyen egyszerű kérdésben sem tudjátok szabadjára engedni fantáziátokat, akkor inkább ne kommenteljetek, pls.
"Ajánlanám figyelmetekbe a "gondolkodást" mint fogalmat (és mint bárki által ingyenesen megvalósítható cselekvést), ha már egyszer a kérdés úgy lett feltéve, hogy "hány százalékos adó igazságos", akkor nyilván nem a kémény adóra, kutya adóra, személygépjármű járulékra és társaikra gondoltam, amelyek baromi speciálisak, hanem valami sokkal "általánosabbra", ami (szinte) mindenkit érinthet, akinek pl. van fizetése és abból termékeket vásárol..
Ne erősítsetek már rá légyszi arra a sztereotípiára, hogy az adószakértők (és a gondolkodásmódjuk) maximum annyira rugalmasak mint egy faragott fakockaé. Ha már egy ilyen egyszerű kérdésben sem tudjátok szabadjára engedni fantáziátokat, akkor inkább ne kommenteljetek, pls."
Ajánlanám figyelmedbe az írást, fogalmazást és gondolkodást, mint olyan tevékenységeket, amit jó lenne ha fejlesztenél. ÁLTALÁNOSSÁGBAN B..SZDMEG TÉGED LEGALÁBB 2 TUCAT ADÓ ÉRTINT. Melyikre gondolsz? Nem vagyok adószakértő, de ha nem mondod meg mit szeretnél, akkor nem fog senki sem válaszolni.
Meg amúgy is, mi az hogy igazságos? Belgiumban például magasabb az ÁFA mint itt, akkor ők most igazságtalanok? Nálunk az SZJA alacsonyabb mint a fél EU-ban, akkor mi most jók vagyunk? Amerikában nincs TB járulék, ők meg az istenek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!