Cégbiróság kényszertörlése mit jelent amikor a Bt-ben nagyösszegü /900eFt/ adótartozás van?
A Bt-t egy rokonom használta aki 2008-ban megrendelés nélkül maradt és nem tudta fizetni adót és egyebeket. a bankszámlán régóta inkasszó van, de bevétel hiján hiába.
Ez évben plusz 450eFt. mulasztási birságot vetett ki a NAV bevallások elmaradása miatt /a könyvelő eltünt az iratokkal együtt./ Én 2006 óta nyugdijas vagyok 72 eFt-tal.A rokonom munka nélküli nem sok remény van egyhamar a tartozás rendezésére. Én közben évek óta más országban lakom de a bejelentett lakásom Bp-en van.
Beszéltem több könyvelővel mindenki mást mond. Mit tegyek?
"nem tudta fizetni adót és egyebeket. a könyvelő eltünt az iratokkal együtt-"
Feltehetően a könyvelőt sem, aki így nem készítette el a beszámolót,-esetleg le is húzhatta a rolót, ahogy történt az többeknél a nem fizető ügyfelek miatt - aminek a közzétételi díját sem tudta fizetni, így nem felelt meg a törvényi feltételeknek, ezért is törölhetik a cégbíróságnál kényszerből. Vagy felfüggesztett adószám miatt, vagy ezer meg egy oka lehet, ami miatt nem felel meg a hatályos törvényi feltételeknek, de mivel Bt. beltagja teljes vagyonával felel a Bt tartozásaiért,- míg a kültag csak a bevitt tőke erejéig - tehát a megszűnésével nem vész el a tartozás, mivel felelős vezetőként neki kellett volna menedzselnie a "válsághelyzetét".
Bár az nem derült ki, hogy ki a beltag és aki volt a kültag, egyáltalán Önnek milyen kapcsolat volt a bt-vel?
Szerintem is a kérdező a tulaj, akitől már a NAV is a magánvagyont próbálja megszerezni a cég tartozása miatt.
A cégről már évek óta nem megy be a cégbírósághoz az éves bevallás... vagyis a cégbíróság, mint "halott cég"-et hivatalból törli...
De ahogy az első válaszoló is írta, ezzel még a tulaj nem menekül meg az adótartozás megfizetése alól... ha így lenne, minden vállalkozás így csinálná....
Jól megfizetek a bizalomért. Miután sok éve külföldön vagyok nem tudtam az ügyekről csak amikor már baj volt. Próbálkoztam visszamenőleg a mérleg beadással, de horriblis összeg lett volna a könyvelőnek és a birságot igy sem úsztam volna meg. Mit tehetek, kérjek részletfizetést? a 72eFt-os nyugdijamból sok idő eltelik mig a 900eFt lemegy.
A végrehajtás 33%-kal ugyanaz. A lakásom is gondolom veszélyben lesz. A Cégbiróság törlési határozatot a napokban kaptam meg. Mennyi kb. időm van még a NAV lépéséig?
A végrehajtást együttesen szokták kitenni 3 hónap után, ingatlanra, bankszámlákra, megtakarításokra és nyugdíjra.
Utóbbiból levonnak havi 33%-ot, de ettől a függetlenül a bankszámlára egyéb jogcímen érkező pénzösszeget korlát nélkül vihetik, ahogy a megtakarítást is (ha van).
A Nav 2008 óta nem értesít előzetesen határozattal, - bár a végrehajtásról kellene kapni ettől függetlenül- , csak kiteszik a végrehajtást.
Így több csatornán is befolyhat hamarabb a pénz. Ha aránytalanul sokáig tartana, akkor árverezhetik az ingatlant is, amit lehet szabadkezi értékesítéssel is eladni.
Itt van minden leírva részletesen:
Olyat írjon amit tud is vállalni biztosra. Erőn felüli vállalást felesleges beírni, ha nem fizetés lenne a vége.
Nem feltétlen jelenti azt, hogy azonnal fizetni is kell, csak x hónapra lebontani a 900 ezer + járulékait (mivel az egyéb költségek is terhelik az alap tartozást)
3 hónapot a Bt nem fizetése esetén vártak volna és a Bt számlájáról inkasszálták volna a tartozást.
Így nem tudom mennyi időbe telik, hogy kényszertölrik a céget. És igen együttesen teszik ki a követelést,egyetemlegesen mindenhova.
A kényszertörlés /100eft-ot kellett befizetnem/ megtörtént két napja kaptam a Cégbiróság értesitését. 2008 óta nincs bevétel -kiadás a számlán.
Megnéztem a kérelemhez benyujtandó nyomtatványokat.Ez magas.könyvelő kell hozzá szerintem. Januárban tudnám intézni gondolom addig nem történik semmi.
Azt írod: "sok éve külföldön vagy" azaz hosszú időt éltél, dolgoztál ott, gondolom többet is kerestél, mint amit most kapsz, vagy akkor a BT-ben keresni tudtál volna.
Nem akarlak bántani, de akkor, mielőtt kimentél, akkor kellett volna neked indítanod a cég megszüntetését, és most nem lenne semmi gondod.
De ezek szerint te is (mint sajnos nagyon sokan mások is) úgy hiszik, ha kimegy külföldre dolgozni, majd itthon a dolgok maguktól elrendeződnek. Hát igen! Rendeződnek! Ha te magad nem rendezted, rendezi a hivatal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!