Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Munkahelyet más nevére?

Munkahelyet más nevére?

Figyelt kérdés

Volt hasonló eset, amiről tudtok?

Édesapám egy éve lett (még nem véglegesített) rokkantnyugdíjas, szeretne állást vállalni, de nem akarja, hogy a fizikai munka miatt megkérdőjelezzék a jogosultságát rokkantnyugdíjra. Talált egy heti 8 órás (2x4) könnyű fizikai munkát, de úgy szeretné vállalni, hogy az én nevemen menjen a dolog. Tehát hivatalosan én legyek bejelentve és nekem érkezzenek a tb illetve magánnyugdíj-járulékok. Ez lehetséges? Amennyiben valamilyen törvénybe ütközik, és lebukik, milyen következménye lenne rá illetve rám nézve?

Én jelenleg pont két éve vagyok gyesen (munkáltatóm nincs, nem is volt még) ezt a státuszt befolyásolja egy (bármilyen, nem csak ez a) részmunkaidős állás? Az adózás hogy működik (összevonják a kapott munkabért a gyessel illetve családi pótlékkal és ez után adózok)? Ha jövőre találnék egy teljes munkaidős állást, megmaradhat a mellékállás? Milyen jogi vonzatai vannak ennek?

2010. márc. 22. 14:47
 1/3 anonim ***** válasza:
51%

Ez illegális, és egyben morálisan elítélendő. Ha rokkantnyugdíjas, akkor nem tud elvileg dolgozni ilyen munkába, ha tud, akkor nincs alapja felvenni a nyugdíjat. Ilyenek miatt van 600ezer rokkantnyugdíjas Magyarországon!

Mellesleg ez az adócsalás fogalmát meríti ki.

2010. márc. 22. 14:56
 2/3 anonim ***** válasza:
72%
Ekkora őrültséget még nem hallottam. Van olyan munkáltató, akinek megéri ez? Okirat hamisítások tömkelegét kéne havi szinten elkövetnie, miközben találna száz másik, legálisan is foglalkoztatható embert. Az adócsalásról nem is beszélve. Ezen kívül Téged is elővennének a hatóságok. Ilyesmibe nem szabad belemenni.
2010. márc. 22. 15:15
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A rokkantnyugdíj mellett korlátozottan dolgozhat. Itt pl van olyan, aki rokkantnyugdíjas és mellette napi 6 órában teherautósofőr.

A gyesed nem befolyásolná, a gyerek egy éves kora után akár napi 8 órás munkát is vállalhatsz.

De ez valóban törvényellenes: apukád feketén dolgozna, egy esetleges ellenőrzéskor őt is megbüntetik, nemcsak a munkaadóját.

2010. márc. 22. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!