Munkahelyet más nevére?
Volt hasonló eset, amiről tudtok?
Édesapám egy éve lett (még nem véglegesített) rokkantnyugdíjas, szeretne állást vállalni, de nem akarja, hogy a fizikai munka miatt megkérdőjelezzék a jogosultságát rokkantnyugdíjra. Talált egy heti 8 órás (2x4) könnyű fizikai munkát, de úgy szeretné vállalni, hogy az én nevemen menjen a dolog. Tehát hivatalosan én legyek bejelentve és nekem érkezzenek a tb illetve magánnyugdíj-járulékok. Ez lehetséges? Amennyiben valamilyen törvénybe ütközik, és lebukik, milyen következménye lenne rá illetve rám nézve?
Én jelenleg pont két éve vagyok gyesen (munkáltatóm nincs, nem is volt még) ezt a státuszt befolyásolja egy (bármilyen, nem csak ez a) részmunkaidős állás? Az adózás hogy működik (összevonják a kapott munkabért a gyessel illetve családi pótlékkal és ez után adózok)? Ha jövőre találnék egy teljes munkaidős állást, megmaradhat a mellékállás? Milyen jogi vonzatai vannak ennek?
Ez illegális, és egyben morálisan elítélendő. Ha rokkantnyugdíjas, akkor nem tud elvileg dolgozni ilyen munkába, ha tud, akkor nincs alapja felvenni a nyugdíjat. Ilyenek miatt van 600ezer rokkantnyugdíjas Magyarországon!
Mellesleg ez az adócsalás fogalmát meríti ki.
A rokkantnyugdíj mellett korlátozottan dolgozhat. Itt pl van olyan, aki rokkantnyugdíjas és mellette napi 6 órában teherautósofőr.
A gyesed nem befolyásolná, a gyerek egy éves kora után akár napi 8 órás munkát is vállalhatsz.
De ez valóban törvényellenes: apukád feketén dolgozna, egy esetleges ellenőrzéskor őt is megbüntetik, nemcsak a munkaadóját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!