Adófizetéssel kapcsolatos kérdés?
Édesapám tavaly meghalt. Levelet kaptam a NAV-tól, miszerint adótartozása volt/van, amit nekem kell megfizetnem.
Ez jogos? Valóban meg kell fizetnem?
Szerintem egyáltalán nem jogos, nem fair az,hogy nekem kell az ő tartozását megfizetnem. És mi van ha nem fizetek? A házunk régóta az én nevemen van, tehát ha úgy nézzük, akkor neki kb. semmilye sem volt.
A másik az,hogy arra is hivatkoznak,hogy ő az elhalálozás évében, tehát 2014-ben, még munkaviszonyban állt.
Ez azért érdekes, mert mielőtt meghalt, a munkahelyén felmondtak neki és végkielégítést ígértek. Halála után felhívtam a munkahelyét, ahol azt mondták,hogy 2013-ban kifizették neki a végkielégítést, felmondtak neki, és így 2014-ben már egyáltalán nem állt az alkalmazásukban. A NAV viszont azt írja,hogy a volt munkahelye nyilatkozata szerint még 2014-ben is ott dolgozott.
Hozzáteszem,hogy én nem tudok az állítólag végkielégítésről. Tehát mi ez? Átvágtak mikor érdeklődtem?
Most ezt találtam az interneten:
"A tartozásokért csak a hagyaték tárgyaival, vagy annak hasznaival felel, vagyis ha kétszázezer forintot örököltünk, akkor nem kérhetnek rajtunk számon kétmilliót.
A felelősség tehát csak a hagyatéki vagyon mértékéig terjedhet."
Mert a NAV azt írja,hogy az elhunyt (apám) ingó és ingatlanjának értéke 50ezer Ft. Tehát a belinkelt szövegrészlet alapján, ennél többet nem kérhetnek tőlem befizetésre. Ez tényleg így van?
Tényleg csak a hagyaték összegéig kell fizetned, azonban a hagyatékba beleszámít az a vagyon is, amit a haláleset előtt 10-15 évvel korábban ingyenesen kaptál.
Sztem fizetd ki a NAV követelését.
Ma felhívtam őket és megkérdeztem.
Egyáltalán nem számít bele pl. az ajándékba kapott ház.
Tehát mivel több az adótartozása, mint a hagyaték, plusz a hagyaték csökkentve a temetési költségekkel 0 azaz nulla, ezért nem kell fizetnem semmit.
3.-as számú lángész!
Tudod mi az a hagyaték?!
Kérdező!
A te szempontodból semmilyen jelentősége nincs, hogy meddig dolgozott.
Nulla hagyaték után semmit nem kell fizetned. Bepróbálkozott a nav...
Igen. Nem egyértelműen fogalmazták meg a levelet. Leírták,hogy nulla a hagyaték,de aztán elkezdték felsorolni,hogy miből tevődik össze az x összegű adótartozás.
Én is úgy értelmeztem,hogy nem kell fizetnem semmit,de megkérdeztem az itteni véleményeket.
Utána másnap felhívtam őket, mint fentebb írtam.
Nem véletlenül pusztán egy tájékoztató levelet kaptál a hagyatéki tartozás rendezéséről, nem pedig egy fizetési felszólítást?
Nem bántásként írom, de lehet, hogy csak alaposabban el kellett volna olvasnod, és akkor nem is kellett volna kérdezned itt semmit. :)
A levél tárgya "adó megállapítás" volt. És mint mondtam, én úgy értelmeztem,hogy nincs vele teendőm, nem kell fizetni. Csakhogy ezt egyértelműen nem írták bele, illetve a hagyaték leírása után vastag kiemelt betűkkel kezdték el felsorolni az adótartozást, majd odabiggyesztették,hogy ha tartozás van, akkor az örökösnek meg kell fizetnie azt.
Ezért volt félrevezető számomra, és nem hagyott nyugodni, így feltettem ezt a kérdést még aznap este, mert akkor már nem tudtam felhívni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!