Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » KATA maximális bevétel tört...

KATA maximális bevétel tört évben?

Figyelt kérdés

Segítséget kérnék abban, hogy év közben június elején indult KATA-s vállalkozás és nem tudom eldönteni, hogy ilyen tört év esetén mennyi a maximális bevétel? Teljes év esetén ugyebár 6Mft. Akkor ebben az esetben 3,5Mft lenne?

Illetve a másik kérdésem, hogy mi van akkor ha pl 4Mft bevétel jött eddig össze?

Logikusnak tartanám a meghaladó rész 40% adóztatását de nem vagyok benne biztos.

Ami pedig végképp nem tudok hogy 4Mft-al is elveszítem az alanyi áfamentességemet a következő évtől vagy az nem osztogatják tört évre?

Köszönöm a segítséget

2015. nov. 16. 16:58
 1/2 anonim ***** válasza:
6 milla - 5x50.000 = 3,5mft a hatar. Ami effolott van, abbol bizony 40% lemegy. Afamentessegnel tovabbra is 6 milla a hatar tudtommal, ezt majd valaki megerositi.
2015. nov. 16. 19:50
 2/2 anonim ***** válasza:

Ha júniusban indult a vállalkozás akkor ahogy az első válaszoló írta havi 500 e Ft-al számolva 7*500 azaz 3.500.000 ft a KATA "kereted".

Az alanyi adómentesség határa is időarányosan számolandó, 6.000.000/365* (vállalkozás indulásától december 31-ig eltelt napok száma)

Ha túlléped a KATA szempontból számított keretet akkor a felette lévő részt 40%-os adó terheli.

Áfa szempontból azt a számlát, amivel a keretet átléped, már áfa tartalommal kell kiállítanod. Arra azonban ügyelj, hogy ha megszűnik az alanyi adómentességed értékhatár átlépés miatt, az alanyi adómentesség választására vonatkozó joggal a megszűnés évét követő második naptári év végéig nem lehet élni, vagyis 2 évig mindenképpen áfás leszel.

2015. nov. 19. 12:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!