Hogyan kell adóznia egy magánszemélynek interneten önkéntes alapon, Paypal számlára küldött ("Donation" gomb) pénzadományok után?
A NAV-nál megmondják a pontos menetét, de olyan 35-40%-os adókulccsal számolj.
Ha nem így lenne, akkor mindenki adományt kapna, nem munkabért :)
Na, közben egy másik fórumon meg ezt a választ kaptam:
SzJA tv. 1. sz. melléklet 7.2. pontja szerint adómentes "a magánszemély részére más magánszemély(ek) által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték"
Most akkor mi az igazság?
A probléma itt főleg az lesz, hogy egy esetleges vagyonosodási vizsgálat esetén neked bizony tételesen be kell bizonyítanod a NAV-nak, hogy az összes PayPales pénzed olyan adomány volt, amiért te semmilyen ellenszolgáltatást nem nyújtottál, nem hozható vele kapcsolatba. Ez az ellenszolgáltatás fogalom pedig.. hát, ugye a NAV-ról beszélünk, lehet ellenszolgáltatás nekik az is hogy játékot streamelsz vagy blogot írsz.
Szóval ha tényleg nagyobb összegekről van szó, keress egy profit.
Mivel én is épp ilyen helyzetben vagyok, szerintem fel fogok keresni egy adózási tanácsadót. 6-8 ezer forintot megér az ügy.
Egyelőre nem lehet beszélni komoly összegekről, még a 20.000 Ft-ot se éri el. Feltételezem, erre még érvényesíthető az SzJA tv. idézett cikkelye - ha már egyszer így szerepel.
Úgy terveztem, hogy ha vagyonosodás szempontjából érdekes nagyságrendet sikerül összekalapozni (ami csak úgy derülhet ki, ha megpróbálom), akkor mindenképp egy vállalkozást állítok az így szerzett pénz mögé. De ameddig egy lutri az egész, nem feccölnék különösebb összeget könyvelőbe meg cégalapításba.
Utólag már hiába hozol össze egy vállalkozást neki, az nem fog segíteni.
Ha adószámmal rendelkező magánszemélyként önálló tevékenységet folytatva szerzed a bevételed, visszaigényelhetsz bizonyos kiadásokat, és ha jól tudom nem kell EHO-t fizetned, ami 27%.
Ehhez viszont előre kell gondolkodni, utólag már nem jön össze a dolog.
Ha mindenképp ki akarod kerülni az állambácsit, akkor paypal->bitcoin-> készpénz.
Itt is bukni fogsz pénzt, nyilván, de nem 90%ot mint egy adóellenőrzésnél, vagy 43-at ha simán adózol.
Plusz nincs könyvelés, és lényegében lekövethetetlen, mert a paypal számlát bármilyen névre nyithatod, a bitcoin teljesen anonim, utána pedig már készpénzzel van dolgod, itt van az egyetlen alkalom hogy találkozol valakivel, de ő nyilván neki sem mondasz el semmit magadról.
Az eho-t nem kell fizetned, ha a minimálbér 30%-át nem éri el a bevétel. De a szja 16%-át tuti, hogy be kell fizetned. (Plusz ugye esetleg az egészségügyi alapot megillető hozzájárulást, vagyis TB-t, ami jelenleg 6930 Ft, ha nincs más jogviszonyod.) Ezt adószámos magánszemélyként.
Nekem a könyvelő azt tanácsolta, hogy kérjek a területileg illetékes NAV-irodától egy írásos állásfoglalást, amiben leírják, milyen kötelezettségeim lesznek. Jelenleg erre várok. Röhejesen hangzik, de az egyik NAV iroda így értelmezi a törvényeket, a másik már máshogy.
Fontos még az is, hogy rendszeres-e a bevétel. Elméletileg ha nem kapod meg ezeket az összegeket több, mint 3-szor egy évben, akkor az rendszertelen, és el lehet tekinteni az adók befizetésétől. (Ezt nekem a területi NAV irodában mondta az egyik ügyintéző, akinél adószámot váltottam ki.)
Mindenesetre: Menj be és kérdezz rá, az a biztos, utána menj haza és kérj egy írásos állásfoglalást e-mailben, annak kb. 1 hónap, mire megérkezik.
NAV írásos állásfoglalásban általában figyelnek arra, hogy úgy fogalmazzák meg, hogy ez az adott személy véleménye a témáról, amelytől a hivatalos/törvény álláspontja eltérhet, tehát lényegében kitörölheted vele.
Vagyonosodási eljárásnál vagy elfogadják, vagy nem.
Szóval közel sem 100% hogy most azt mondják nem kell adóznod, akkor tényleg nem kell.
A NAVról beszélünk, szerintem ismerjük már őket eléggé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!