Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Késedelmi pótlék rendezése?

Késedelmi pótlék rendezése?

Figyelt kérdés
Segítséget szeretnénk kérni. Vh indult ellenem késedelmi pótlék rendezésére. Az átvett okiratban a tőke 0 ft, csak a késedelmi pótlékra indult az eljárás. Nem értem, hogyha a tőke 0 ft, akkor miért van késedelmi pótlék? A tőkét nem rendeztem. Ha lenne tőke, azt fel kell tüntetni ilyen esetben? Indulhat külön eljárás a tőkére illetve a késedelmi pótlékra? Köszönöm!

2015. okt. 21. 14:30
 1/6 anonim ***** válasza:

A végrahajtási ügyödön dolgozó közjegyzői irodától kaptál egy levelet, azon van elérhetőség, hívd fel őket.

Vagy még csak ott tartasz, hogy kaptál egy értesítést róla, hogy végrehajtás indult ellened? Mert akkor vedd fel a levelet író ügyvéddel a kapcsolatot, ő el tudja neked mondani, miből áll össze a tartozásod. Ha szerinted nincs igaza, akkor ellenvéleménnyel tudsz élni 30 napon belül, utána átadják a végrehajtást a helyileg illetékes közjegyzői irodának.

2015. okt. 21. 15:37
 2/6 anonim ***** válasza:

Először is, ki indított ellened végrehajtást?

NAV? Bírósági végrehajtó, vagy az önkormányzati adóhatóság?

Egyébként késedelmi pótlékot a lejárt esedékességű tartozásokra számítanak fel. A NAV például utólag. Az előző évi tartozásra általában a következő év november hónapjában. Tehát a késedelmi pótlék felszámításának időpontjában nem feltétlenül kell, hogy álljon még fenn tőketartozásod. :)

2015. okt. 21. 16:33
 3/6 A kérdező kommentje:
Nav,igen. Igazabol az erdekelne,hogy mi tortent a tokevel,ha csak a kesedelmet szeretnek vegrehajtani rajtam? 0 nem lehet szerintem. Laikuskent ugy ertelmezem,hogy mar csak a kesedelmivel tartozom.
2015. okt. 21. 16:55
 4/6 A kérdező kommentje:
Maskeppen kerdezem :) ha a vh okiraton 0 ft szerepel,mint tokekoveteles,akkor mar a tokevel ezek szerint nem tartozom?
2015. okt. 21. 17:03
 5/6 anonim ***** válasza:

Valószínűleg így van.

Két dolog lehetséges: Vagy megfizetted már (csak nem emlékszel rá), vagy elévült, azért "nincs meg".

Ahogy már előzőleg írtam, a késedelmi pótlékot a NAV a következő év november környékén könyveli fel az előző évi tőketartozás összege után. Tehát valamikor volt egy tőketartozásod, ami valamilyen módon "rendezésre" került, de az utána lévő késedelmi pótlékkal még tartozol. Ha olyan tőke után követelik most a késedelmi pótlékot, amelyet "jogtalanság" miatt utólag töröltek, akkor a Folyószámla-könyvelési Osztályra kell írni egy levelet, arra tekintettel, hogy olyan tartozás után számítódott fel a késedelmi pótlék, amely utólag törölve lett, szíveskedjenek a rá eső késedelmi pótlékot is törölni. Ilyenkor ráengedik a rendszerre, átszámítják, és ha tényleg úgy van, ahogy gondolod, akkor az esetek nagy részében letörlik a késedelmi pótlékot is. De csak akkor, ha tényleg olyan tőketartozásra számítódott fel, amely utólag törölve lett például azért, mert nem volt jogos a felszámítása.

2015. okt. 22. 17:47
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat!
2015. okt. 23. 07:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!