Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adsense: kell eho vagy nem...

Adsense: kell eho vagy nem (tobbi lent)?

Figyelt kérdés

Röviden tehát (pár kiemeléssel):

Magánszemély vagyok, a tevékenység időszakában diák voltam, az adózandó keresetem internetes hirdetésekből származik (AdSense), „a tevékenység [...] az (ingó) bérbeadással esik egy tekintet alá, [...] ún. önálló tevékenységnek minősül, [...] az önálló tevékenységből származó jövedelem adója 16% [...] a honlap tulajdonosa e tevékenysége alapján - a bevétel összegétől függetlenül - nem válik biztosítottá, így nem kell a Tbj. szerinti járulékokat fizetni [...]. A bérbeadási tevékenység [...] ki van véve a szocho-fizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyok alól. [...] Biztosítási jogviszony hiányában az adóköteles jövedelmeket egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli.”

Értem, hogy 16% SZJA-t fizetek, szocho-t nem fizetek. De itt jön a kérdésem: Azzal hogy (állami finanszírozott majd önköltséges, nappalis) tanuló voltam az egész 2013-as évben, nekem volt biztosítási jogviszonyom, nem? Tehát akkor EHO-t sem kell fizetnem csak SZJA-t?

Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni!

Előre is köszönöm!

2015. okt. 18. 00:33
 1/3 anonim ***** válasza:

Igazából már mindegy nem? A 2013-as évről szóló adóbevallást már 2014-ben le kellett adni.

De értelmezésem szerint nem kell EHO-t fizetned.

2015. okt. 18. 01:35
 2/3 anonim ***** válasza:

Szerintem meg kell fizetned.

Először is a társadalombiztosítási törvény szerint a hallgatói jogviszonnyal rendelkezők nem számítanak BIZTOSÍTOTTNAK, kivéve a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulók.

Biztosítási jogviszonyod meg végképp nem volt. :)

Te a hallgatói jogviszonyod alapján egészségügyi szolgáltatásra vagy jogosult díjfizetés nélkül is. Akár a nyugdíjasok, vagy a kiskorúak stb. Ők sem biztosítottak, csak nem kell az egészségügyi szolgáltatásért cserébe havi járulékot fizetniük, mert vagy mentesülnek alóla törvény által, vagy más fizeti meg helyettük, mint a közép-, vagy felsőfokú tanulók esetén az állam.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot (köznyelvben "magam után fizetem a TB-m") ne tévesszük össze az egészségügyi hozzájárulással!

Egy munkaviszony esetén is fizetnek a dolgozók ebbe az "alapba" hozzájárulást kötelezően, csak természetbeni egészségbiztosítási járulék címen.

Ha kifizetőtől/foglalkoztatótól származna önálló tevékenységedre tekintettel jövedelmed, akkor ő intézné ennek levonását és utalná tovább az államnak, ha keletkeztetne biztosítást az ügylet, ha nem keletkeztetne, akkor pedig ő közteherként fizetné be azt. Tehát valaki mindig fizeti. Azt, hogy kinek a kötelessége különböző szerződések, jogviszonyok esetén, a törvény szabja meg.

A Te esetedben nincs kifizető, aki rendezné a dolgokat, ezért Te magad vagy köteles. Tehát 16 % SZJA, valamint 27 % EHO (egészségügyi hozzájárulás) terheli az ebből származó JÖVEDELMEDET! Negyedévente van előleg-fizetési kötelezettség mind a két adónemre. Év végén bevallás, és rendezni a kettő adónemen jelentkező különbözeteket, ha lesz.

2015. okt. 18. 07:42
 3/3 anonim ***** válasza:
Szintén Adsense-es vagyok, többször utánajártam már az adóügyeknek a NAV-nál, nekem SZJA-t és EHO-t is fizetnem kell negyedévente. Annyi a "könnyítés", hogy a következő negyedévben mindig elszámolhatom költségként az előző negyedévi EHO-t (csak azt, a SZJA-t nem). Szerintem ezt nem befolyásolja semmi, mivel én is dolgozom emellett, mégsem számít bele, mindent ugyanúgy fizetnem kell, mint mikor nem dolgoztam.
2015. okt. 18. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!