Lehet ebből baj, hogy nem fizettem TBt?
Én sem fizettem soha a TB-t,volt hogy öt évig nem voltam bejelentve,utána elmentem bejelentett munkahelyre,de eddig még nem találtak meg,pedig tavaly és idén is csinàltam adóbevallàst,nyilvàn tudnak róla,hogy nem fizettem évekig.Van olyan ismerősöm,aki egy hónapig nem fizette,és egyből küldték is a csekket.
Ha akarnak megtalálnak,ha nem akarnak,akkor nem,fene sem tudja mitől függ ez.
Ha valaki ápolási díjban részesül, akkor nem kell fizetnie egészségügyi szolgáltatási járulékot maga után.
Ha nem kaptál, és semmilyen más jogon nem voltál mentesítve a járulék fizetése alól, akkor kellett volna.
Elméletileg a "potyautasokat" az OEP jelenti a NAV-nak, az alapján írják elő a járulékfizetést, ha Te nem jelentetted be kötelező jelleggel a NAV-hoz. Ugyanis van bejelentési kötelezettség akkor, ha nincs olyan jogviszonyod, ami által biztosítottnak minősülsz. Akár mulasztási bírság is kiszabható attól függetlenül, hogy nem szoktak vele élni. (Szerencsére.)
Az orvos látogatása és a járulék fizetése nem feltétlenül járnak kézenfogva egymással. Mivel érvényes TAJ-számod van, ezért az orvos járulékfizetés nélkül is köteles ellátni, és fizetni is csak azért kell, amiért a többi polgárnak is kellene. Maximum jelzi Feléd, hogy a rendszer rendezetlen jogviszonyt jelez neki.
Ha nem volt "biztosításod", akkor valamiért kiestél a szűrőkön. Most, hogy felvettek, lehetséges, hogy "feltűnsz" valakinek. Ha igen, akkor visszamenőleg kivetik a fizetnivalód.
Nem kell megijedni, írsz egy kérvényt a NAV-hoz, hogy méltányosságból mérsékeljék a tartozást, vagy legalább X. Y. havi részletfizetést engedélyezzenek.
Aztán vársz a jószerencsédre... :)
Őszinte részvétem! Én nem vagyok jártas a témában, elnézést, ha hülyeséget kérdezek, csak a "nem bejelentett" ütötte meg a szemem. Ez most akkor fekete munka? Kézbe adták a pénzt? Mert ha igen és nem úgy utalták, akkor hivatalosan nem dolgoztál, nem volt bevételed, így nem is volt, amiből TB-t fizess. A tartós munkanélküliek is részesülnek orvosi ellátásban, de utólag nem kell TB-t fizetniük visszamenőleg. Gondolj csak a pályakezdőkre. Amíg nincs munkájuk, nincs miből TB-t fizessenek, amikor meg lesz munkájuk nem kezdenek több százezres TB tartozással.
Vagy nem jól értem a "nem bejelentettet"?
Sajnos rosszul tudod kedves Utolsó Hozzászóló!
A pályakezdők is kezdenek több százezres tartozással.
Viszont ha eszük van, és egy olyan ember a környezetükben, aki felvilágosítást ad, akkor az önkormányzatnál kérvényezik a járulék átvállalását, tekintettel arra, hogy semmilyen vagyonnal nem rendelkeznek, nincs miből fizetni. :)
A munkanélküli csak akkor mentesül a járulék fizetése alól, ha ellátást is folyósítanak részére. Ha csak regisztrált, de ellátásra nem jogosult, akkor fizetnie kell maga után a járulékot. Hogy' miből, az eddig sem érdekelte Orbán Viktort.
Kedves Utolsó Válaszoló!
Örülök, hogy Téged nem "találtak" meg, de ez nem jelenti azt, hogy mást sem.
Szerencséd volt, ennyi az egész.
Én viszont sok olyannal találkoztam, aki nem volt szerencsés...
Nem azt írtam, hogy mindenki, hanem azt, hogy bizony kezdheti egy pályakezdő is az életét százezres járuléktartozással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!