Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha elkezdek dolgozni, onnantól...

Ha elkezdek dolgozni, onnantól kezdve már aznap lesz egészségügyi biztosításom (TB-m)?

Figyelt kérdés
Tavaly októberben megszűnt a munkahelyem, addig sajnos nem volt bejelentett állásom. A TB-t nem fizettem azóta. Hallottam, hogy ez valakinél kibukik, valakinél nem, azóta nem voltam orvosnál, engem még nem értesítettek ki, hogy fizetnem kéne. Most hétfőn kezdtem el újra dolgozni (határozott idejű megbízási szerződéssel). Ha most elmegyek dolgozni, az orvos azt látja a rendszerben, hogy biztosított vagyok, vagy még nem?
2015. aug. 6. 09:55
 1/6 A kérdező kommentje:
Bocsi, elírtam: "...munkahelyem, addig sajnos..." helyett "...munkahelyem, azóta sajnos..."
2015. aug. 6. 09:56
 2/6 A kérdező kommentje:
Illetve: "Ha most elmegyek dolgozni..." helyett "Ha most elmegyek orvoshoz..."
2015. aug. 6. 09:58
 3/6 anonim ***** válasza:
Igen!
2015. aug. 6. 11:30
 4/6 anonim ***** válasza:

Azt mondom, hogy nem biztos.

Ha munkaviszonyban dolgoznál, akkor egyértelműen nem kell fizetned magad után ezt a bizonyos egészségügyi szolgáltatási járulékot. De ha megbízási jogviszonyban dolgozol, akkor a megbízási díj nagyságától függ, hogy van-e fizetési kötelezettséged, vagy sem.

Ezt onnan tudod megállapítani, hogy ha a kifizetőd von a megbízási díj után járulékokat (nyugdíj, egészségbiztosítási, munkaerő-piaci stb.), akkor VAN "biztosítottságod", ha nem von, akkor NINCS "biztosítottságod".

Amelyik időszakra von, arra utólag bejelent a NAV-nál. Amelyikre nem von, ott nem jelent be, hanem magadnak kell a fizetnivalódat rendezni.

Az, hogy elmész orvoshoz, ezt a dolgot nem érinti. Legalábbis nem szabad, hogy érintse. Maximum annyit tehet a doki, hogy jelzi, a rendszer szerint nem rendezett a biztosításod, járj utána, és rendezd. Attól még köteles ellátni, és fizetned is csak az után kell, ami után a többi állampolgárnak is kellene.

... és itt bukik ki az, hogy van, amikor utólagos bejelentés van a NAV felé, amit logikusan előtte nem lát a doki, pedig lehet, hogy van biztosításod... :)

Éppen ezért nem tehet különbséget, Ő ezt nem bírálhatja el! KÖTELES ELLÁTNI!

2015. aug. 6. 16:14
 5/6 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ!

Azt honnan tudom, hogy a megbízóm von-e utánam járulékokat? Annyit tudok, hogy a megbízási szerződésemen van egy havi fix bruttó összeg, és tudom, hogy kb mennyi nettót fognak utalni. Egy bruttó-nettó kalkulátorral kiszámoltam, hogy többet kapok, mint kéne.

Tehát:

- szerződés szerint kapok bruttó X forintot

- a megbízó szerint Y összeget utalnak havonta

- a bruttó-nettó bérkalkulátor szerint y-13 ezer forint nettót kéne kapnom

Ez azt akarja jelenteni, hogy van olyan tétel, amit rendes alkalmazotti jogviszony esetén fizetni kéne, de megbízási szerződésnél nem kell?

Azt értem, hogy az orvos köteles ellátni. Ha észreveszi, hogy nem vagyok biztosított, azt jelentenie kell az illetékes hatóságnál?

Köszönöm még egyszer segítőkészséged!

2015. aug. 6. 16:45
 6/6 anonim ***** válasza:

Az orvos, ha találkozik egy "potyautassal", azt jelzi a hatóság felé.

Tehát előfordulhat, hogy így hívod fel magadra a figyelmet... :)

Megbízási jogviszonynál akkor válsz a társadalombiztosítási törvény szerint biztosítottá, ha "napi", "havi" szintre számítva a minimálbér 30 %-át eléri a megbízási díjad. Ekkor biztosítottá válasz, a foglalkoztató bejelent, az SZJA-n kívül ugyanolyan járulékokat von, mintha munkaviszonyos lennél, és erre az időszakra nincs a fenti fizetési kötelezettséged, hiszen a megbízási díjadból levonják hozzá a járulékot, csak egészségbiztosítási járulék címén.

Ha nem éri el, akkor nem leszel "biztosított", csak SZJA-t vonnak, és mivel a "nem biztosítottaknak" saját maguknak kell fizetni arra az időre az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ezért ez Rád is vonatkozik, ha másmilyen jogcímen nem mentesülsz alóla. Például GYES, öregségi nyugdíj, stb...

2015. aug. 7. 20:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!