Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hány százalék eho-t kell...

Hány százalék eho-t kell fizetnem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Valaki meg tudná súgni, hogy magánszemélyként mennyi eho-t kell fizetnem ha jutalékot/osztalékot kapok (mint független szerződéses fél) és a külföldi cég semmit nem fizet utánam odakint?

Vagy jobban megérné Katásnak állni? Számláznom nem kell, mert csak jutalékot kapok...

Előre is köszönöm.

2015. júl. 20. 09:43
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem mindegy, hogy jutalékot, vagy osztalékot kapsz-e.

Osztalék tulajdonrész után jár,a jutalék, általában forgalomhoz kötött összeg, amit általánosan számla ellenében fizetnek ki még a külföldi cégek is.

Ha esetleg mlm-ről van szó, vagy valami hasonló ügynöki tevékenység, - mint független szerződéses fél -, akkor is számlaköteles a dolog, mivel itthon adózol külföldről származó önálló tevékenységből származó jövedelem után 16% SZJA-t és 27% EHO-t, adószámos magánszemélyként.

2015. júl. 20. 09:57
 2/5 anonim ***** válasza:

Így igaz!

- forgalom/teljesítmény utáni jutalékot vagy az alkalmazottnak fizetnek, vagy vállalkozói igazolvány megléte esetén számla ellenében korábban megkötött szerződés alapján

- osztalékot a tulajdonosok részére szoktak fizetni, a cég adózott eredménye terhére

2015. júl. 20. 10:42
 3/5 A kérdező kommentje:
Ez tiszta sor, de megkérdeztem őket és közölték hogy nem kell nekik számla, mivel én független szerződéses félként csak jutalékot (bocsi az osztalék szóért fentebb) kapok az össz eladásból. Adás-vétel, marketing az "affiliate marketing" speciális ága, mert nem közvetlenül a termék tulajának dolgozom hanem egy közbenső cégnél vagyok szerződéses partner amely cég bonyolítja az adás-vételt és én az áfa levonás (megy a közbenső cég saját profitjának levonása után) kapok netto X összeget...
2015. júl. 20. 21:25
 4/5 A kérdező kommentje:
Ez tiszta sor, de megkérdeztem őket és közölték hogy nem kell nekik számla, mivel én független szerződéses félként csak jutalékot (bocsi az osztalék szóért fentebb) kapok az össz eladásból. Adás-vétel, marketing az "affiliate marketing" speciális ága, mert nem közvetlenül a termék tulajának dolgozom hanem egy közbenső cégnél vagyok szerződéses partner amely cég bonyolítja az adás-vételt és én az áfa levonás (MEG a közbenső cég saját profitjának levonása után) kapok netto X összeget...
2015. júl. 20. 21:26
 5/5 anonim ***** válasza:

A gyakorlatban a "kifizető" szokta/kell/kellene, hogy az SZJA-n kívül az EHO-t is levonja, és az általa kiadott igazoláson azt is fel kell neki tüntetnie, hogy az EHO-t is levonta, nemcsak az SZJA-t.

Majd azt nézd át alaposan, amit ad papírt (=igazolást) a lóvé mellé, hogy arra mit írt, miket vont!!!

2015. júl. 21. 06:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!