Adószámos magánszemélyeként adok ki lakást külföldi turistáknak. Elszámolhatom költségként a nem áfás számlával vett eszközöket?
Szerinted blokk alapján hogy a herémbe számolnál el bármit? B..szki kimegyek a tescoba és elkezdek blokkot gyűjteni...
Amúgy válassz fix költséghányadot, és meg van oldva a dolog.
Költséget csak "hitelt" érdemlő bizonylat alapján lehet elszámolni, ha nem a 10 %-os költséghányados, hanem a tételes elszámolási módot választod.
Hitelt érdemlő bizonylat pedig az, ami Veled egyértelműen beazonosítható (legalább a neved, címed rajta van), a megvett áru, szolgáltatás szorosan összefügg az ingatlan bérbeadásával, dátum, és összeg szerepel rajta. Ilyen tipikusan a számla. Blokkon ezek közül nem minden van rajta, ezért nem is alkalmas költségelszámolásra.
Kedves első válaszoló. Természetesen nem gondolom, hogy halomra gyűjthetnék számlákat, mert nem is lenne életszerű mondjuk 20 takaró elszámolása egy 5 fős szálláson. Áfás számlát is lehet gyűjtögetni halomra, ha az ismerőseimnek megadom az adatokat, de az sem lesz életszerű. Annyit akartam volna elszámolni, amennyit valóban a lakáskiadáshoz vettem, és egy esetleges ellenőrzésnél valóban ott is van a kiadó lakásban. A blokk alapján még a konkrét termék is be azonosítható.
Nem választok fix költséghányadot, mivel a választható 10% költséghányadot jóval meghaladja a valósan elszámolható költségem (pl: közös költség + rezsi + helyi adók).
A megoldást megtaláltam magam számára. A költséget adásvételi szerződés alapján is el lehet számolni, ha magánszemélytől vásárolok, és a megvásárolt tárgy valóban a lakás kiadást v. fizető vendéglátás szolgálja. Tehát lepapírozva egy kedves ismerős eladja nekem a fent említett takarókat, az adásvételi szerződésbe már szerepel a nevem és adószámom, és máris elszámolhatom költségként, mert szorosan összefügg fizető vendéglátással és valóban arra a célra fogom használni.
Kedves második válaszoló köszönöm a korrekten megfogalmazott választ, és segítő készséget, mint fentebb írtam megtaláltam a módját, hogyan tudom elszámolni.
Éppen ezt akartam mondani: 2 tanúval aláíratott adás-vételi szerződés is jó, csak legyen benne a következő mondat is:
"A vevő a vételárat a szerződés aláírásával egyidőben kifizette!"
Ettől kezdve oké minden, de azért jó lenne, ha máskor csak elkérnéd azt a számlát! :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!