Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adózás mértéke? (több lent)

Adózás mértéke? (több lent)

Figyelt kérdés

Úgy tudom, hogy van különbség hogy mennyit adózunk attól függően, hogy miként alkalmaznak minket? Ha jól tudom, akkor az alkalmazottak béréből jön le a legtöbb adó, és vmilyen (talán egyéni) vállalkozóknak pedig sokkal kevesebb jön le adóként.

Erről valaki tudna többet mondani, milyen sorrendben vannak ezek, stb...

Vagy ha linkeltek egy oldalt az is jó, csak nem tudom hogyan is kereshetnék rá erre.

Köszi! :)

2015. jún. 12. 13:11
 1/6 anonim ***** válasza:

Alkalmazottként a minimálbér 105.800 ft, ez nettóban, kézhez kapva kb. 70 ezer, de ilyenkor még a munkáltató kb. ugyanannyit (vagy többet) fizet be az alkalmazott után adóban. Tehát összesen kb 70 ezer ft adót fizetnek be egy alkalmazott után.

Főállású egyéni vállalkozó - szerintem - legkedvezőbb adózása a KATA (kisadózók tételes adója), ez havi 50 ezer ft, de ezt akkor is kell fizetned, ha van bevételed, ha nincs.

Ennyit tudok mondani :-)

2015. jún. 12. 13:34
 2/6 A kérdező kommentje:

Rendben köszi. Most kezdek majd egy munkahelyen (ez az első komolyabb, egyetemista vagyok még) és mondták, hogy az alkalmazottat nem ajánlják mert sokat kell adózni. (Egyébként nem minimálbért kapnék).

Az alkalmazottan és az egyéni vállalkozóin kívül még mik vannak? Ha valaki tudna segíteni.

2015. jún. 12. 14:06
 3/6 A kérdező kommentje:

De ha azt mondják, h pl 100.000 bruttót kapok, akkor azután már ugyanannyit kell adóznom nekem, mindegy hogy miként alkalmaznak?

Szóval ha azt mondják hogy pl 300.000 et szánnak rám, akkor számít hogy miként alkalmaznak? Hogy mennyi bruttót kapok?

Lehet totális hülyeséget írok, azért kérdezem :D

2015. jún. 12. 14:08
 4/6 anonim ***** válasza:
Ha még egyetemista vagy, akkor nem tudom, bocs. Ezt a munkáltatótól kéne megkérdezni, hogy hogyan akarnak alkalmazni. Azt sem tudom, ez egy hosszútávú, bejelentett munka lenne egyetem mellett vagy csak nyárra, stb.
2015. jún. 12. 14:43
 5/6 anonim ***** válasza:

Az ADÓ (SZJA) mértéke minden esetben ugyanannyi, mindegy, hogy miként alkalmaznak.

Különbség csak járulékozásban lehet, és abban, hogy valamely jövedelmek után van adózás szempontjából kedvezmény.

Munkaviszony jellemzői (törvényes esetet véve figyelembe):

Minden esetben biztosítottságot eredményez. A legnagyobb teher adózás, járulékozás szempontjából mind a dolgozónak, mind a munkáltatónak, de cserébe a nyugdíjalapba beleszámít mind a jövedelem, mind a szolgálati idő szempontjából, valamint egyéb juttatásokat is igényelni lehet általa (táppénz, GYED, thgy. stb.). Van utána szabadságra is lehetőség. Mind a munkáltatónak, mind a dolgozónak vannak kötelezettségei és jogai is egymással szemben.

Munka törvénykönyve szabályozza...

Megbízási jogviszony jellemzői:

A megbízási díj nagysága határozza meg, hogy biztosított leszel-e általa vagy sem. Ha igen, akkor adózás, járulékozás szempontjából teljesen úgy funkcionál, mint a munkaviszony. Ha nem leszel biztosított általa, akkor csak SZJA előleget vonnak a megbízási díjból, a foglalkoztató közterhe ugyanakkora nagyságrendű, mintha munkaviszonyban lennél nála. A bevételeddel (megbízási díj) szemben költséget is el lehet számolni. A maradék az az összeg, amely után adózni kell.

Megbízási jogviszonynál nincs szabadság. Táppénz, egyéb ellátások is csak arra az időszakra tekintettel illetnek meg, amikor a biztosítottság fennállt a megbízási jogviszony alatt. Nyugdíjba is csak az az időszak és az alatta kapott díj számít bele. Ha foglalkoztatónál dolgozol ilyen jogviszonyban, akkor Ő mindent rendez "helyetted", ha nem foglalkoztatónak minősülővel van megbízási szerződésed, akkor magadnak kell rendezned negyedévente az adózást, és az EHO-fizetési kötelezettséged.

Polgári törvénykönyv szabályozza...

Egyszerűsített foglalkoztatás jellemzői (leánykori nevén: alkalmi munkavállalás):

Nagyon beszabályozott jogviszony, a legtöbb visszaélésre ez ad lehetőséget. Időszaka alatt bejelentett vagy, fizetnek utánad naponta bizonyos közterhet, ami alapján nyugellátásra, baleseti ellátásra, valamint álláskeresési járadékra válsz jogosulttá, viszont az egészségügyet saját zsebből kell finanszíroznod, mivel nem vonnak járulékot a jövedelmedből. Tehát fizetned kell egészségügyi szolgáltatási járulékot az államnak. Ez alól vannak törvényben felsorolt kivételek.

A jövedelmedből semmit nem vonnak év közben, de év végén Neked kell utólag befizetni az SZJA összegét, ha bizonyos éves keretösszeget meghaladja az ilyen jogviszonyból származó jövedelmed.

Munka törvénykönyve és egyéb törvények szabályozzák...

Egyéni vállalkozásnál többféle adózási, járulékozási mód van, leírni sok lenne. Én a mai világban nem vállalkoznék, az egy kényszerhelyzet, és rengetek a teher utána, amiért cserébe szinte nem kapsz semmit...

2015. jún. 12. 18:24
 6/6 anonim válasza:
Nappali tagozatos egyetemistaként lehetsz egyéni vállalkozó, mert nem kell tb-t meg ilyeneket fizetni, ergó beszámlázhatod a jövedelmedet a cégnek. Keress könyvelőt.
2015. jún. 21. 15:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!