Csak alkalmi munkából élve, kell-e fizetnem magamnak a tb-t?
"De a legnagyobb baj ugye ezzel ertelemszeruen az, hogyha barmi bajod lesz akkor nem tudsz elmenni orvoshoz, csak a Jo Isten tudja milyen osszegekert."
Ez egy óriási tévhit. Senkinek nem kell fizetnie, ha OEP fenntartású helyre megy. Akkor sem, ha nem fizet TB-t. Ellenőriznie kell az orvosnak a jogosultságot, de csak azért, mert köteles jelenteni, ha nem vagy jogosult. És akkor utána a NAV behajtja visszamenőleg is a pénzt. De olyan nincs, hogy nem látnak el, vagy csak pénzért látnak el.
csak megerősítem, hogy ez tévhit
a magyar jogszabályok szerint minden magyar állampolgárt megillet az ingyenes orvosi ellátás
a tb egy járulék, amit fizetni kell, ha nem fizeted, akkor behajtják adótartozásként
amúgy, ha alkalmi munkát végzel, akkor magadnak kell fizetned a tb-det
Ebből is látszik, a százalék nem jelent semmit.
7. Válasz...
#7 vagyok.
Alkalmi munka alatt nem egyszerűsített foglalkoztatást értek, hanem megbízási szerződéssel végzett munkát. Tolmácsolni szoktam így. Annyi megbízásom nincs, hogy megérje vállalkozni, inkább megbízási szerződéssel csinálom, így vonnak belőle mindenféle járulékot, adót, és a nettót kapom kézhez. Volt időszak, amikor csak ebből éltem, onnan tudom, hogy a minimálbér 30%-át kell megkeresni egy hónapban ahhoz, hogy ne kelljen mellette fizetni azt a kb. 7000 Ft-ot. Mondjuk tolmácsolással ezt a határt nem volt nehéz túllépni. Nem tudom, a kérdező milyen munkát végez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!