Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi szükség van a személyi...

Mi szükség van a személyi jövedelemadó bevallásra?

Figyelt kérdés

Nincs meg a NAV-nál minden infó rólunk, hogy mennyit kell adóznunk? A munkáltató bevallása alapján ki tudják ők is számolni, hogy mennyi adót kell fizetnünk, nem?

Most az egyszerű esetekre gondolok, amelybe az adózók túlnyomó többsége tartozik.

2015. máj. 19. 23:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha semmi más forrásból nincs jövedelmed, csak munkabérből, s semmi olyan egyéb dolog sem hat az adóra, amelyről a hatóság ne értesülne hivatalból, akkor a hatóságot is meg lehet bízni a bevallás elkészítésével.

Februárban kell erről nyilatkozni.

2015. máj. 19. 23:52
 2/12 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy van ilyen lehetőség, de miért nem az az alap kiindulópont mindenkinél, hogy a NAV kiszámolja neki alapból?
2015. máj. 20. 00:05
 3/12 anonim ***** válasza:
90%

A személyi jövedelemadóra egy csomó minden hatással van. A munkáltatód hivatalból tájékoztatja az adóhatóságot. Ha van olyan életbiztosításod, amelyre adókedvezmény kapható, azt is jelenti az a biztosító.

De módosíthatja az adót eltartott gyerekek, betegség, szerencsejátékon nyert pénz, rengeteg minden, ezekről mind nem tudhat a hatóság. Ezért.

Kérdezed, hogy nincs meg nekik minden infó? Nincs.

2015. máj. 20. 00:32
 4/12 A kérdező kommentje:

A gyerekekről tud az adóhatóság. A munkáltatóm igazolást is kért róluk (lakcímkártyák másolata) a családi adókedvezmény nyilatkozatához, hogy egy háztartásban élünk. A betegségről a TB-nél ott van minden információ. A szerencsejátékból származó jövedelmet tudtommal nem kell bevallani.

Biztosan vannak olyan esetek, amelyekről nem tud a hatóság, de szerintem ezek száma elenyésző. Egy átlagos adózóról tudnak minden fontos információt. Ha nem így lenne, hogyan ellenőriznék a bevallásokat?

2015. máj. 20. 20:12
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Akkor újra leírom: Ha csak munkabérből származik bevételed, akkor az adóhatóság elkészíti a bevallást, ha így nyilatkozol. Minden további akadékoskodásod trollkodás.
2015. máj. 20. 20:50
 6/12 A kérdező kommentje:

Ez nem akadékoskodás. Több millió embernek meg tudja határozni a NAV az adóját a nála meglévő információk alapján is.

Rengeteg időt és pénzt is meg lehetne takarítani azzal, ha nekik nem kellene bevallást beadniuk. Számolj csupán a postaköltséggel és a nyomtatványok előállításának költségével. Ez több száz millió forint, és akkor még lehet, hogy keveset mondtam.

De feltehettem volna a kérdésemet úgy is, hogy miért kell egy csomó pénzt elpazarolni arra, hogy a NAV olyan információkat kér az adózóktól, amelyek amúgy is a birtokában vannak?

2015. máj. 20. 21:42
 7/12 anonim ***** válasza:

Miért a nemzeti konzultációban miért kérdezik a véleményünket milliárdokért, ha úgysem érdekel senkit?

Igenis jó az adóbevallás, egy évben egyszer túléli mindenki.

2015. máj. 20. 22:51
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Komoly baj van veled. Sajnállak. Még hányszor írjam le, hogy az alkalmazottak kérhetik a hivataltól a bevallás elkészítését.
2015. máj. 20. 23:30
 9/12 anonim ***** válasza:
73%

Postán már csak a papikák meg a mamikák adják be a bevallást, hiszen elektronikusan is beadható évek óta. És akkor nincs vele költség, nincs papírhulladék, stb.

És igen, lehet kérni a hatóságot, hogy csinálják meg helyetted, szintén elektronikusan, papír nélkül.

Egyébként véleményem szerint az az értelme, hogy ha bármi félreértés van, akkor az orrod elé tudják dugni, hogy nesze, ezt te írtad alá/te küldted be az ügyfélkapuddal. És akkor nem lehet arra hivatkozni, hogy "de hát azt hittem, hogy fizetik utánam az adót", stb.

2015. máj. 21. 02:37
 10/12 A kérdező kommentje:

"Még hányszor írjam le, hogy az alkalmazottak kérhetik a hivataltól a bevallás elkészítését."

Én meg hányszor írjam le, hogy felesleges pénzkidobás az állam részéről, hogy nem az az alapfelállás, hogy elkészítik mindenkinek alapból? Több millió levelet küldenek ki feleslegesen az adózóknak. Ezt nem vagy képes felfogni?

2015. máj. 23. 16:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!