Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mikortól és mennyit kell...

Mikortól és mennyit kell fizetnem tb-re 2010ben?

Figyelt kérdés
Most végeztem egyetemen és elvileg még 45 napig biztosított vagyok. (Hétvégét is kell számítani a 45 napba?) A kérdésem, hogy a tavalyi 4500 Ft változott-e?
2010. febr. 24. 22:44
 1/4 anonim ***** válasza:
32%

Igen, februártól változott az összeg : 4950 Ft/hó

Javaslom, hogy most azonnal regisztráltasd magad az APEH-nél, mert kb. 1 hónap, mire megkapod az azonosítószámod, csak ezután tudsz majd befizetni (küldenek csekkeket is, de szerintem gyorsabb és egyszerűbb bankszámláról átutalni).

A 45 napba minden nap beleszámít, a hétvége is, mert akkor is érhet baleset, szükséged lehet orvosi ellátásra.

2010. febr. 24. 22:56
 2/4 anonim ***** válasza:
0%

Ugye van már adókártyád???

Mert ha véletlenül nem lenne, előtte ezt is csináltatnod kell, csak utána tudják az Önkéntes TB-járulékot intézni.

(Én tavaly intéztem a lányomnak, nekem fogalmam sem volt arról, hogy már a gyerekeknek is ki kell váltani manapság az adókártyájukat, az APEH-nél világosítottak fel erről.)

2010. febr. 24. 23:01
 3/4 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat! Hasznos volt!!
2010. febr. 25. 08:58
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A hallgatói jogviszonyod megszűnése utáni 45 napig, illetve a diákigazolványra való jogosultságod lejártát követő 45 napig passzív jogon jogosult vagy az egészségügyi ellátásokra (addig nem kell fizetned magad után)

Ha ez a féléved aktív volt és most végeztél februárban, akkor a diákigazolványod március 31-ig érvényes, és onnantól még 45 napig biztosított vagy. (azaz május 15-ig)

Május 16-i kezdődátummal kell majd bejelentkezned az APEH-hoz (internetről letölthető a nyomtatvány, 2 példányban kell beküldeni, az egyiket visszaküldik, azután küldenek határozatot a fizetési kötelezettségről és csekket a befizetéshez)

Ráérsz május elején, közepén bejelentkezni, az első fizetési kötelezettséged június 12-én lesz.

Idén havi 4950, napi 165 forintot kell fizetni.

Én nem ajánlom a számláról utalást, több okból.

Ha valami vita van a befizetett összegek körül, nem kell bemutatnod a számlakivonatod, csak a csekkszelvényeket.

Csekken is ugyanannyit kell fizetned, mintha bankszámláról utalnád, viszont nincs utalási költséged.

Ha munkahelyet találsz, vagy más módon biztosított leszel és véletlenül nem szüntetik meg a fizetési kötelezettséged (előfordul!), egyszerűen leveszi a számládról az APEH a pénzt, aztán majd hosszas utánnajárás után és jóval később kapod vissza.

2010. febr. 25. 18:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!