Mikortól és mennyit kell fizetnem tb-re 2010ben?
Igen, februártól változott az összeg : 4950 Ft/hó
Javaslom, hogy most azonnal regisztráltasd magad az APEH-nél, mert kb. 1 hónap, mire megkapod az azonosítószámod, csak ezután tudsz majd befizetni (küldenek csekkeket is, de szerintem gyorsabb és egyszerűbb bankszámláról átutalni).
A 45 napba minden nap beleszámít, a hétvége is, mert akkor is érhet baleset, szükséged lehet orvosi ellátásra.
Ugye van már adókártyád???
Mert ha véletlenül nem lenne, előtte ezt is csináltatnod kell, csak utána tudják az Önkéntes TB-járulékot intézni.
(Én tavaly intéztem a lányomnak, nekem fogalmam sem volt arról, hogy már a gyerekeknek is ki kell váltani manapság az adókártyájukat, az APEH-nél világosítottak fel erről.)
A hallgatói jogviszonyod megszűnése utáni 45 napig, illetve a diákigazolványra való jogosultságod lejártát követő 45 napig passzív jogon jogosult vagy az egészségügyi ellátásokra (addig nem kell fizetned magad után)
Ha ez a féléved aktív volt és most végeztél februárban, akkor a diákigazolványod március 31-ig érvényes, és onnantól még 45 napig biztosított vagy. (azaz május 15-ig)
Május 16-i kezdődátummal kell majd bejelentkezned az APEH-hoz (internetről letölthető a nyomtatvány, 2 példányban kell beküldeni, az egyiket visszaküldik, azután küldenek határozatot a fizetési kötelezettségről és csekket a befizetéshez)
Ráérsz május elején, közepén bejelentkezni, az első fizetési kötelezettséged június 12-én lesz.
Idén havi 4950, napi 165 forintot kell fizetni.
Én nem ajánlom a számláról utalást, több okból.
Ha valami vita van a befizetett összegek körül, nem kell bemutatnod a számlakivonatod, csak a csekkszelvényeket.
Csekken is ugyanannyit kell fizetned, mintha bankszámláról utalnád, viszont nincs utalási költséged.
Ha munkahelyet találsz, vagy más módon biztosított leszel és véletlenül nem szüntetik meg a fizetési kötelezettséged (előfordul!), egyszerűen leveszi a számládról az APEH a pénzt, aztán majd hosszas utánnajárás után és jóval később kapod vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!