Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adóbevallásaink készítése...

Noraida kérdése:

Adóbevallásaink készítése során a gyermek után járó adókedvezményeket jól szerepeltetem?

Figyelt kérdés

Gyermekünk 2014. novemberében született.

Párom 2014 decemberére megkapta már az adókedvezményt, munkáltatója akkor érvényesítette.

Az ő adóbevallásában csak ennek tényét kell szerepeltetnem, és igazolni a kedvezmény alapját (ha jól értem).

Ez alapján az eltartottak adatainál 1-es kóddal csak a decembert jelöltem nála. Továbbá a 19. sorban a rendszer által generál 62500 Ft-ot, majd a 22,23 és 24. sorban is 62500 szerepel most, így a 26. sorban megjelent a családi kedvezménnyel csökkentett adóalap, melyhez „passzol” a munkáltató által adott igazoláson szereplő adóelőleg összege. (a nem nevesített sorok nullák a családi kedvezmény levezetése blokkban)

Részemről a novemberre jutó kedvezményt szeretném utólag érvényesíteni a várandósság 91. napjától (2014.06.25-től) érvényesíthetővel együtt.

Ez esetben az eltartottak adatainál 1-es kóddal júniustól-novemberig szerepel a gyermek, december nulla, mivel az 1-es kóddal a páromnál szerepel ez a hónap. Így a 19. sorban 375000 szerepel (6 hónapra 62500), 20. és 21. sor nulla, 22, 23 és 24. sorban is 375000 szerepel. (a nem nevesített sorok nullák a családi kedvezmény levezetése blokkban)

Így megkaptam a 70. sorra a 60.000 ft visszaigényelhető kedvezményt.

Helyes lesz az így beadandó bevallás? Előre is köszönöm a segítséget!

2015. máj. 6. 15:59
 1/1 anonim ***** válasza:

Magzat után ezek szerint júniustól októberig jár a kedvezmény?

Június hónaptól december 31-ig minden hónapra jár a kedvezmény. Így mindkettőtöknél a hónapokat 1-es kóddal szerepelteted végig.

A bevallás 19. sorába az az összeg kerül, amelyre a család összesen jogosult. Tehát Te és a párod.

Ha ez júniustól decemberig időszak, akkor 7 hó x 62.500,- Ft = 437.500,- Ft.

Ez kerül mindkettőtök bevallásának 19. és 22. sorába.

A bevallás 23. sorába az az összeg kerül, amelyet érvényesíteni akarsz abból a 437.500,- Ft-ból. Ha Te abból 375.000-et akarsz, akkor annyit írj be. Azt az összeget, amelyet nem akarsz érvényesíteni, a párod bevallásának 23. sorába írod be. Ebben az esetben a maradék 62.500,- Ft-ot.

Így is ki kell jönnie az év közben nem kért családi kedvezményre eső adóösszegednek.

Levezetésileg pedig a bevallás a fent leírtak szerint helyes.:)

2015. máj. 7. 19:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!