Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ti magatoknak csináljátok az...

Ti magatoknak csináljátok az adóbevallást?

Figyelt kérdés

17 éves lány vagyok, nyáron dolgoztam 1 hónapot, és eddig Anyuék mindig elvitték a sajátjukoat könyvelőhöz kitölteni. Azon gondolkodtam, h neten esetleg van-e valami útmutató, hogy hogyan kell kitölteni, mert így lehetne pénzt spórolni :)

Az APEH-nál azt mondták, hogy ott is kitöltik nekem, de arra nem akartam rákérdezni, hogy ingyen, vagy pénzért, mert túl parasztos lett volna, de sajnos nem vagyok jártas ilyen ügyekben :D

Kérem, valaki világosítson fel! :)

Köszönöm!

2015. ápr. 1. 14:53
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Arról már lekéstél, februárig kellett volna beküldeni, hogy a NAV csinálja meg.

Amúgy nem egy nagy vaszisztdasz megcsinálni magadnak, letöltöd a nyomtatványt meg hozzá a kitöltőprogramot a honlapjukról, beirkálod, amit kell, aztán vagy kinyomtatod, vagy beküldöd ügyfélkapun, ha van regisztrációd. Én már évek óta így csinálom, pofonegyszerű. Nem is értem, egyesek miért fizetnek ezért könyvelőnek, ha nem vállalkozók, vagy ilyesmi.

2015. ápr. 1. 16:01
 2/6 belapus ***** válasza:
79%

A NAV ingyen készíti el a bevallást.Az ehhez szükséges levelezés viszont lehet fizetős.Ha Ügyfélkaput regisztrálsz, akkor megspórolhatod a postaköltséget.

A NAV honlapján letölthető az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program.A legtöbb embernek ez elég.

Akiknek több helyről többféle bevételük van, érvényesíteni tudnak adóalapot és/vagy adót csökkentő tételeket stb. vagy akik egyáltalán nem akarnak bíbelődni a bevallással, azoknak jó megoldás a könyvelő, de amikor aláírják a kitöltött bevallást, akkor már ők vállalják érte a felelősséget is.

Fontos!

Már lekéstél arról, hogy a NAV készítse el helyetted a bevallást.

2015. ápr. 1. 16:09
 3/6 anonim ***** válasza:
57%
Ja, nyomtatáskor először PDF-be kell, és célszerű csak azokat a sorokat, ahol van adat.
2015. ápr. 1. 16:13
 4/6 anonim ***** válasza:
79%

Már ketten is beírtuk nagyjából ugyanazt. :)

Még annyit hozzátennék, hogy azért is jobb a nyomtatványkitöltő, mint a borítékos paksaméta kézzel való töltögetése, mert a program automatikusan beírja és kiszámolja az összegeket további sorokban is, neked csak 1-2 számot kell beírnod a személyes adatokon kívül. Ha valami nem stimmel, vagy kimaradt, arra is figyelmeztet.

2015. ápr. 1. 16:46
 5/6 anonim ***** válasza:
79%
írj privit, és ingyen segítek :)
2015. ápr. 1. 17:13
 6/6 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

Ha normális bérszámfejtő programot használ a munkátató, akkor nagyon egyszerű az ÁNYK-val a kitöltés. Kapsz egy 14M30 nevű lapot, ezen rajta vannak az adóbevalláshoz szükséges adatok, a megfelelő sorokat (ezt is írja!) a megfelelő sorokba be kell írni az ÁNYK-ba (számozva vannak). Ha van valami extra (pl kedvezmény), amiről a munkáltatód nem tud, az kicsit bonyolíthatja a dolgot (pl ha a családi adókedvezményt egyben szeretnéd visszakapni, de ez 17 évesen kétlem hogy érintene).

Szóval minimális logikával 3, maximum 5 perc egy adóbevallás elkészítése (az emberek 80%-ának lenne ennyire egyszerű, mégis fizetnek érte 2-3000Ft-okat). Gyakorlatilag tovább tart kinyomtatni, de ha van ügyfélkapud, akkor pillanatok alatt be is van küldve.

2015. ápr. 1. 18:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!