Az a helyzet, hogy jelenleg gépészmérnök hallgató vagyok, viszont a szakmai tudásom miatt már tudok készíteni műszaki rajzokat. Az lenne a kérdésem, hogy ha vállalok embereknek gépek/alkatrészek megtervezését, lerajzolását és ezért pénzt fogadok el, adóznom kell-e utána? Tehát, hogy kell-e számlát adnom róla, esetleg később az önéletrajzomba beírhatnám referenciaként?
A dolog üzletszerű lenne (tehát nem 1-2 db), az éves bevétel kb. 500 000 Ft körül alakulna.
ha valaki maszekban kéri, hogy csináld meg, és nincs dokumentálva, hogy pénzért készíted akkor nem kell
ha hivatalosan fizetnek érte, akkor szerződés, vagy megbízás és adóznod is kell
2015. ápr. 1. 10:43
2/7 A kérdező kommentje:
Nem készítenék semmilyen vállalkozásnak, vagy cégnek, csak magánembereknek. Viszont szeretném hirdetni magam, ezért gondoltam, hogy így felfigyelhet rá valaki, vagy valami irigy felnyom a NAV-nál, esetleg ők próbarendelést csinálnak nálam, és nem adok számlát, akkor az szabályellenes-e.
2015. ápr. 1. 11:00
3/7 anonim válasza:
A jovedelmed utan termeszetesen adoznod kell.
2015. ápr. 1. 11:11
4/7 A kérdező kommentje:
csak mert ahogy olvasgattam ezután, olyanokat találtam hogy 600 000 Ft-ig adómentes a bevétel, vagy valami hasonló dolgok, de nem értettem igazán, azért tettem fel ide a kérdést.
2015. ápr. 1. 11:13
5/7 anonim válasza:
600ezer már kb 600ezere helyen le van írva, hogy saját cuccok eladása és /vagy adomány lehet. Kérdezd meg a navot mert ők tudják mit hogy kell. Itt meg majd kioktat valami okos fél információkkal és jól megszívhatod.
2015. ápr. 1. 11:54
6/7 anonim válasza:
Én is 5-ös válaszolóval értek egyet, erre csak a NAV-ban kaphatsz megbízható információt.
Ha megbüntetnek, akkor arra nem hivatkozhatsz, hogy "De hát a gyakorikerdesek.hu-n azt mondták hogy nem kell adózni..."
2015. ápr. 2. 15:46
7/7 A kérdező kommentje:
Ezt tudom természetesen, csak gondoltam, hátha valaki itt tudja ezeket a dolgokat. Már olvastam több adótanácsadó oldalát, de ahhoz hogy tanácsot adjanak fizetni kell, ezért próbáltam meg ezt az ingyenes megoldást. Azt sem tudom, hogyha ezzel foglalkoznék akkor adószámos magánszemélyként, vagy egyéni vállalkozóként kellene csinálni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!