Egyéni vállalkozó vagyok és veszek egy személyautót. Hogy tudom bevinni a vállalkozásba?
1. Az adásvételi alapján lekönyveled ugyanúgy mint bármely más olyan tárgyi eszközt, amely nem számolható el rögtön 100 %-os értéken költségként. Hogy évente a vételárból mennyit számolhatsz el költségként, azt az "évi értékcsökkenés" elszámolására vonatkozó rész alapján számolod ki
2. Nem tenném a helyedben, ugyanis ez esetben:
- cégautó-adó fizetésére vagy kötelezett
- maszek célra nem használhatod
- az üzemanyag költség elszámolása érdekében még külön nyilvántartás vezetése (menetlevél-szerű) kötelező, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mikor merre jártál, és a megtett km és a km-óra állása...,
Szóval inkább meghagynám magánszemélyként maszek gk-nak, és útnyilvántartás alapján az üzemanyag ksg + a megtett km alapján a javítási költség-átalány elszámolásával élnék. Kevesebb adminisztráció, és 0 Ft cégautó-adó!
Bocsi, de ezt most nem értem.
Én most útnyilvántartás alapján számolok el üzemanyagktg-et és 9 Ft kilométerenkénti kopást és fizetem így is a cégautó adót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!