Magyarországon 2 év után eladott ingatlan áráért ha Angliában veszek lakást 1 éven belül akkor kell szja-t fizetni vagy sem?
2008-ban vettem egy családi házat amit idén el kell adnunk.5.700. 000-ért vettem és 12M-ért próbáljuk eladni-felújítottuk, stb. Kérdésem: ha Angliában veszek egy lakást 1 éven belül ( ami sokkal több lesz mint 12M ) akkor kell szja-t fizetnem vagy nem mert ingatlanvásárlásra költöttem a pénzt csak épp külföldön?
Hálásan köszönöm a segítséget!
Az értékesítésből származó jövedelem 100%-ban adóköteles a megszerzés évében és az azt követő naptári évben történő értékesítés esetén
A szerzést követő második naptári évben történő értékesítés esetén a jövedelem 90%-a adóköteles.
A szerzést követő harmadik naptári évben történő értékesítés esetén a jövedelem 60%-a adóköteles.
A szerzést követő negyedik naptári évben történő értékesítés esetén a jövedelem 30%-a adóköteles.
A szerzést követő ötödik naptári évben történő értékesítés esetén nem kell jövedelemadót fizetni.
Az 5,7 és a 12 millió közötti különbözet 90%-a után kell 25%-os szja-t fizetni, ha ez a vételt követő második naptári év! Tehát 6,3 millió 90%-a az 5,7 millió Ft, ennek a 25%-a 1,8 Millió. Ennyi az adó. De a 6,3 milliós különbözetből le lehet vonni minden olyan ráfordítást, amiről számla van, tehát az anno vásárlási illetéktől, ügyvédi díjtól kezdve, a felújítási költségekig mindent, de kell, hogy legyen róla számla! Az a törvény, hogy ingatlaneladás után az ember megint ingatlant vesz és nem kell adózni, már rég nem él!!! Ha 5 éven belül adod el, akkor adóköteles!
Igen, az első mindent leírt.
Ugye elméletileg, akkor nem kellene megfizetni ezt az adót, ha egy éven belül veszel egy másik, akár nagyobb értékű ingatlant, tehát a pénzt befekteted. De a magyar adótörvények erre az esetre nem vonatkoznak, mint ahogy a brit adótörvények sem érvényesek Mo-n.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!