Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mennyi SZJA-t kéne fizetnem?

Mennyi SZJA-t kéne fizetnem?

Figyelt kérdés

A helyzet nekem viszonylag bonyolultnak tűnik, ezért kérdezem itt, várom a hozzáértők válaszát.

Egy külföldi (amerikai) webkamerás honlapon keresztül szerzem a bevételeimet, ezek egy - szintén amerikai - bankszámlára érkeznek. Összeget nem tudok mondani, mivel ez nem egy fix jövedelem, akkor 'dolgozok', amikor akarok, és az, hogy mennyi pénzt küldenek nekem, szintén változó.

Mi ebben a helyzetben a teendő?

2015. febr. 17. 17:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni a bevallásban az előző évi összeget, amit kaptál, ha volt mellette itthonról is más jellegű bevételed. Ha nem volt semmi jövedelmed itthonról, akkor semmi tenni valód nincs.
2015. febr. 17. 20:17
 2/12 A kérdező kommentje:

Itthonról származó jövedelem alatt mit értsek pontosan?

Én itthon vagyok, mikor 'dolgozok', viszont a pénz 'token' formájában (tehát nem valódi pénznemben) érkezik hozzám az oldalon, amit ők (a honlapot üzemeltető amerikai cég) váltanak át valódi pénzre, és utalják a számlámra.

2015. febr. 17. 21:15
 3/12 anonim ***** válasza:
Más bevételi forrásod nincs itthonról?Munkabér, családi pótlék, munkanélküli, egyéb jövedelem, stb?
2015. febr. 17. 21:37
 4/12 A kérdező kommentje:
Semmi, 19 éves vagyok, soha életemben nem dolgoztam, még személyi adószámom sincs. Semmilyen jövedelmem nem volt itthon elvégzett bejelentett vagy nem bejelentett munkából, csak a kérdésben leírt.
2015. febr. 17. 22:17
 5/12 anonim ***** válasza:

Azért adóazonosító jeled van.

Még a 2 éves fiamnak is van...

Az SZJA 16 %. Ennyit kellene befizetned.

2015. febr. 17. 22:20
 6/12 A kérdező kommentje:
Na igen, szóval körülbelül ennyire vagyok otthon a témában..
2015. febr. 17. 23:20
 7/12 anonim ***** válasza:
Hát ez nem ilyen egyszerű.... Először is meg kell nézni, hogy akitől a jövedelmet szerzed ő milyen illetőségű, és a két ország között van-e kettős adózást kizáró egyezmény. Ha mindez megvan, akkor lehet tovább haladni. Kérdés az is, vonnak-e odakint bámrilyen szja-nak megfelelő adóelőleget. egyébként véleményem szerint be kell vallani ha szabályosan akarod csinálni persze.
2015. febr. 17. 23:48
 8/12 anonim ***** válasza:

Egyetértek az utolsó hozzászólóval.

Nem tisztázott az illetőség a kifizető részéről. Nem tudjuk, hogy ők hogyan kezelik a Te bevételedet, jövedelmedet. Azért is cifra a dolog, mert Te belföldinek számítasz (Mo-n bejelentett lakcímmel rendelkezel), nem vagy külföldön, de itthon szerzel külföldről származó jövedelmet.

Kérdésem: Milyen jellegű munkát végzel ezért? Nem a kiváncsiság hajt, hanem az, hogy pontosan be tudjam lőni adóügyileg a helyzeted...

2015. febr. 18. 05:11
 9/12 anonim ***** válasza:

Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket:

[link]

Sajnos itthon is adóköteles vagy!

2015. febr. 18. 05:26
 10/12 anonim ***** válasza:

"Ha nem volt semmi jövedelmed itthonról, akkor semmi tenni valód nincs."

Ezt javítanám én is az első hozzászólásomban, mert ha kint nem vonnak semmit tőled, akkor igen itthon fel kell tüntetni az adóbevallásban és 16% SZJA van utána, attól függetlenül ha nincs is más bevételed itthonról mellette.

A fenti kijelentés akkor lenne mérvadó, ha nem itthonról végeznéd a munkát, hanem kint, vagy kint már vonnának belőle járulékokat. A kettős adóztatást elkerülő után a helyet nézik, hogy hol leszel adóköteles. Ha kint vonnának ez esetbe, akkor itthon már nem lenne vele tenni valód -én is így voltam sokáig- , de ha nem vonnak semmit, csak mint pl.-ahogy én értelmeztem, virtuális, majd devizára váltott- jutalékot kapsz így, akkor az itthon adóköteles lesz, pláne, ha itthonról is végzed a távmunkát is és nem kint.

2015. febr. 18. 07:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!