Pár hónapig magamnak fizettem a tb-t. Viszont január óta már van munkám, de kaptam csekket erre az évre is. Jeleznem kell az Apeh-nál vagy ők észreveszik majd, hogy máshonnan van fizetve?
"volt aktív hallgatói jogviszonyom (fizette utánam az egyetem), mégis kaptam az Apehtól a csekkeket, mert hibásan voltam benne a rendszerben"
Ez így nem helytálló.
Az egyetem nem fizetett utánad egy kanyi vasat sem,
Ha nappalis voltál, akkor a nappalis hallgatói jogviszonyod alapján voltál jogosult az eü.ellátásokra, az állam állta a TBdet (nem az egyetem)
A rendszerben meg vagy azért voltál rosszul, mert előtte fizettél magad után, vagy rendezte az önkormányzat a TBd és nem jelentkeztél ki, vagy mert az egyetem nem, vagy rosszul jelentette be a hallgatói jogviszonyod a NAVhoz.
A kérdező biztosítási jogviszonyt létesített.
A munkáltatója bejelenti a NAvhoz a foglalkoztatását és ez alapján (mivel biztosítási jogviszony) a NAV törli a munkaviszony kezdetétől a járulék fizetési kötelezettséget.
Mivel januártól van munkád, a NAVnál még úgy szerepeltél a csekkek kiállításánál, mint aki maga után fizet, ezért küldték ki. A csekkek kiállítása és postázása között is eltelik pár nap, valamint a munkáltató bejelentésének rögzítése is belekerül pár napba.
Nézd meg ügyfélkapun keresztül, hogy be vagy-e jelentve és ha igen, akkor január hanyadikától.
Utána kérd le az adófolyószámlád mondjuk május 15-ig.
Ha legalább 3*4 hete be vagy jelentve és az adófolyószámládon nem törölték (minuszolták) a befizetési kötelezettségeket (a folyószámla bal oldali oszlopában), akkor írj a NAVnak.
Csak akkor írj, ha ügyfélkapun keresztül úgy látod, hogy már kb. 1 hónapja be vagy jelentve és a járulék előírásaid nincsenek törölve.
Ugyanarra a címre kell írnod, ahova a TB bejelentkezést küldted.
A személyes ügyintézés nem biztosabb, sőt.
Személyesen mond neked valaki valamit, aminek semmi nyoma nem marad.
Ha írsz nekik, akkor arra írásban válaszolnak. A te levelednek és az ő válaszuknak is nyoma marad náluk is (és nálad is)
Az egészségügyi szolgáltatási járulék alá személyesen jelentkeztél be, egy bizonyos formanyomtatványon. Pontosan azon a formanyomtatványon van egy olyan "rubrika", amelyen az X. Y. naptól fennálló jogviszonyodat bejelented. Ez által "kiszállsz" ebből a körből, és törlődik visszamenőleg is arra az időre a fizetési kötelezettséged, amelytől már munkaviszonnyal rendelkeztél.
Hiába jelent be a munkáltató, az a tuti, ha Te is közlöd ezt az adóhivatallal azon a bizonyos nyomtatványon.
Itt van:
Legalább a linken is megtalálható pdf tájékoztatót olvasd el:
"A fizetési kötelezettség megszűnését nem kell bejelentenie, ha e fizetési kötelezettség biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg, amelyet az állami adóhatósághoz a munkáltató, foglalkoztató, illetve egyéni vállalkozás létesítéséről az önfoglalkoztató egyéni vállalkozó bejelentett."
(2. oldal tetején)
Igen, ez így igaz, de biztos, ami biztos. Ugyanis van, amikor a munkáltató "elfelejt" bejelenteni.:)
Inkább jelezze ezen a nyomtatványon, hogy munkaviszonyt létesített. Duplán biztosítsa be magát!
Nem véletlenül írtam...
Mint írta a kérdező, van ügyfélkapuja.
Kb. 2 perc alatt meg tudja nézni, hogy a munkáltatója bejelentette-e.
Ha mégsem jelentette volna be, akkor sem kijelentkeznie kell a járulék fizetés alól, hanem a TAJ szolgáltatásoknál lekérdezi a biztosítási jogviszonyát, kicsit legörget:
"Tisztelt Ügyfelünk!
Amennyiben a foglalkoztatók, és egyéb bejelentésre kötelezettek által intézményünk részére teljesített jelentésekből fent megjelenített adataiban az Ön által ismertekhez képest eltérést tapasztal, úgy azt az alábbi elektronikus szolgáltatás segítségével közvetlenül jelezheti intézményünk részére. "
Még lentebb görget, kitölti az üzenetet és a NAV intézkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!