Mennyi idő amíg a NAV észrevesz egy csalást?
Egy boltban dolgozom eladóként. A szerződést aláírtam, majd egy hónap múlva ki lettem jelentve, amiről nem tudtam (két hónap múlva derült ki). Azóta állítólag napi bejelentéssel vagyok (amit majd 15-e környékén tudok lekérni ügyfélkapun), de a főnök azt sem tudja h hány órára (mert a könyvelő intézi...). Én mondtam neki hogy eladó nem lehet napi bejelentéssel (FEOR 8. csoport), de azt mondta h ez hülyeség.
Továbbá megkövetelte hogy karácsonykor bemenjünk dolgozni (dec 25, 26), úgy hogy se pótlékot, se szabadnapot nem kaptunk (ahogy ő fogalmazott: "sok jelentkező van még" ahhoz hogy így ne vállaljuk el). Az összes szabadnapot le kell dolgoznunk (egy héten 48 órát dolgozunk fejenként).
A kolléganőm azt mondta hogy neki kell a bejelentés, erre felajánlotta neki, hogy leviszi a bérét 80e Ft-ra, és bejelenti két naponta 6 órára (16 órás munkaidő helyett)
A legésszerűbb lépés az lenne hogy kilépünk, de a mai világban szenvedni kell egy munkahelyért. Van rá esély hogy a NAV magától rájön, (valószínűleg kettős könyvelést csinál)?
ezt a kettős könyvelés dolgot nálatok nem értem...
A kolléganőd esetében meg az a gond, hogy erre a nav csak helyszíni ellenőrzéskor jönne rá, de így a kolléganőd is bukik!
"Napi bejelentés", azaz egyszerűsített foglalkoztatás esetében nem jelent sem órát, sem FEORt. Sem bejelentéskor, sem a következő havi adatszolgáltatáskor.
Az EFO törvény nem tiltja az eladó alkalmi munkavállalóként való foglalkoztatását.
Alkalmi munkánál nincs szabadnap. Hivatalosan akkor dolgozol és azokra a napokra kapsz fizetést, amikor be vagy jelentve.
Se szabadság, se táppénz nem jár, de még a TBd sincs rendezve ezzel a jogviszonnyal.
Nézd meg ügyfélkapun a TB jogosultságod.
Ha már 2 hónapja alkalmival dolgoztok, akkor a novemberi alkalmis napjaidat már meg tudod nézni az ügyfélkapun.
Alkalminál kilépésről sem igazán beszélünk: ha nem felel meg a munka, nem akarod az adott feltételek mellett vállalni, akkor egyszerűen nem mész dolgozni.
Határozatlan idejű munkaviszonyból csak úgy tud törvényszerűen kijelenteni, ha írásban közli veled a felmondást (mivel ő mond fel, jár a felmondási idő, kivéve, ha próbaidőn voltál még), vagy közös megegyezéssel.
Ha határozott idejű szerződésed volt, akkor nem kell kijelentenie, a határozott idő leteltével megszűnik a munkaviszonyod.
Akkor pontosítok:
Egy 2015-ös törvény/rendelet/nem tudom mi, úgy írja hogy kik lehetnek egyszerűsített foglalkoztatottak. ( [link]
Alkalminál nincs szabadnap, de meg van kötve hogy hányszor lehet valakit bejelenteni (5/hét, 15/hó, 90/év). És a pótlékok ugyanúgy járnának nekünk, amit nem kapunk meg.
A TB miatt tudom, hogy decemberben voltam utoljára bejelentve.
Próba időn voltam és nem írtam alá semmit sem kilépéskor.
Akkor én mondok Neked egy újabb dolgot:
Mivel sem írásban, sem szóban nem közölték Veled a munkaviszonyod megszűntetését, ezért "törvényesen" az nem is szűnt meg. Mivel nem szűnt meg, ezért jogilag fennáll a munkaviszonyod, méghozzá munkaszerződéssel. Ráadásul "kilépő" papírokat sem kaptál (gondolom), és az addig járó béredet sem számfejtették "soron kívül".
Tehát minden azt bizonyítja, hogy stikli van a dologban.
Ha ezt meg akarnád lebegtetni a hatóság előtt, akkor az nem a NAV hatásköre, hanem a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségé.
Téged "megkerülve" szüntették meg a munkaviszonyodat, tehát szabálytalan dolog történt.
Minden "normális" munkáltató írásban szünteti meg (még próbaidő alatt is) a munkaviszonyt, pontosan azért, hogy a hozzád hasonló helyzetből kifolyólag a munkaügyi pereket elkerüljék.
Én simán megfingatnám a munkáltatót, pláne, hogy ilyen erkölcstelen.
Azt is megteheted, hogy bejelentést teszel a Munkaügyi Felügyelőségen, (névtelenséget is lehet kérni, de csak személyesen lehet megtenni) és ez által sürgősségivel megejtenek a cégnél egy ellenőrzést.
Ez abból áll, hogy kihallgatják a dolgozókat egyenként, a vallomásukat jegyzőkönyvbe veszik, és ha az alapján kiderülnek a szabálytalanságok, akkor foghatja a fejét a céged.
Nyugodtan elmondhatod, hogy retorzió miatt tartasz a cégtől, hidd el nagyon segítőkészek lesznek.
Én szerveztem már egy-két cégemnek ellenőrzést úgy, hogy megbeszéltük a forgatókönyvet az ellenőrökkel, hogyan tudjuk biztosan lebuktatni őket.
És tudod miért? MERT MEGÉRDEMLIK!!!!! :)
Tudom hogy megérdemli és reménykedtem hogy névtelenséggel is végig lehet vinni, de... Mert kell lenni egy "de"-nek is. Mi van akkor ha megszűnik a bolt és én munka nélkül maradok?
Tegyük fel, hogy biztosítanak hogy megmarad a bolt. Kijönnek ellenőrizni és én elmondom hogy mi történt, s félek hogy ki fog rúgni. Ha felveszik a jegyzőkönyvet akkor valószínűleg ő is látni fogja azt. Lemegy a hercehurca és kirúg, s megint munkanélküli lettem.
De védekezhet azzal is, hogy szóban megállapodtunk (mert egy hónap múlva szólt, hogy napi bejelentéssel vagyok) és akkor mondta, hogy ha nem tetszik akkor elmehetek.
DE:
Szóban megállapodás munkaviszonynál nincs!
Egyet érts meg! Ebben az egész történetben nagyon kilóg a lóláb. A munkáltató lába...:)
Az felügyelők sem hülyék, ezt nyugodtan hidd el.
Az általad jegyzőkönyvbe mondottakat nem ismeri meg a főnök, nem Ő kap belőle példányt, hanem Te.
Most már csak 1 dolgot szeretnék tudni. Akarsz tenni elenne, vagy sem? Ha akarsz, akkor nem szabad aggályoskodni, csak annyira, amennyire feltétlenül szükséges. Ha nem akarsz, akkor ne tedd fel a fenti kérdésed, hanem tűrd a rabszolgaságot. :)
Én konkrétan nem az a fajta vagyok, akin keresztül lehet taposni. Persze van olyan, aki nem tesz meg mindent saját magáért sem, nemhogy másokért. Én is voltam állástalan, nem kis ideig, totális reménytelenségben. De később mindig kárpótolt az élet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!