Igaz hogy egyéni vállalkozóként vehetek mobilt, laptopot és költségként elszámolhatom?
Tájékozódni akarok, ha nem volt világos.
És nem csak és kizárólagosan az itt elhangzottak alapján fogok dönteni.
Nem értem miért kell ilyen baromságokat kitalálni...
Ugy látszik hiába irom le ujra meg ujra, hogy nem sporolni akarok a könyvelőn. Ha eddig képelenek voltatok ezt felfogni akkor ezután se fogjátok felfogni.
Ahhoz hogy valaki beszélgessen egy témáról, nem kell könyvelő.
Nyilván amikor nem itt a gyakorikérdések.hu-n fogok beszélgetni, hanem a válalkozási tevékenységet fogom végezni akkor kell könyvelő. De a témáról való beszélgetéshez nem kell könyvelő.
De ezt is felesleges leirnom, akik beszélgetni akarnak erről a támáról azok nem a könyvelőt fogják ujra és ujra emlegetni hanem leirják a válaszukat a kérdésre.
Ami nem az volt, hogy legyen a könyvelőm vagy se.
Ugyanakkor gyanitom mégegyszer le kell irnom, mert elsőre valószinű ez se volt elég: nem a kizárólagosan itt elhangzottak alapján fogok döntést hozzni. Mert egyesek már kitaláltak itt ilyesmit és valószinű a könyvelő után ez lesz a következő amit ujra és ujra leirtok, hogy nem kizálólagosan a gyakorikérdések.hu-n elhangzottak alapján kell döntést hozzni. Pedig ez nyilvánvaló, legalábbis annak kellene lennie, és nem is ez a kérdés...
szerintem meg annyi könyvelőt, ahányszor ezt leirtátok.
biztos ami biztos alapon.
Már ha mindenki azt mondja, hogy kell könyvelő, akkor mint könyvelő elmondom neked, hogy nem feltétlenül.
Amíg nincs sok bevételed (évi 6 millió, 500 ezer havonta) válasz alanyi mentességet és lépj be a KATA hatálya alá. Mivel másodállású vagy, a havi fix fizetendőd (amíg a fenti bevételi határok alatt vagy) 25 ezer ft (arra ügyelni kell, hogy tárgyhót követő hónap 12-ig ezt befizesd).
Így, ezzel a 25 ezer forinttal le is tudtad minden adókötelezettségedet, a költségekkel meg nem is kell foglalkoznod (de a költségeidről számlákat kérni és megőrizni meg kell!!!), ugyanis a KATAsoknak elegendő bevételi nyilvántartást vezetniük, magyarul veszel egy ilyen nyomtatványt és beleírod a bevételedet. Év végén egy bevallást kell beadnod. Ezt saját magad is letöltheted a NAV honlapjáról és ha van ügyfélkapud, el is küldheted elektronikusan.
Köszi a komoly választ.
Katán én is gondolkoztam.
Nekem azt mondták, ennek akkor van értelme, ha az ember a munkáját adja el.
De ha ad-vesz akkor nem mert nem lehet költséget elszámolni.
Miután kevés tőkével indulok, kezdetben még a havi 25 000 Ft-ot se éri el a nyerseség, viszont munka nem sok van vele.
Munka és igazi nyertesség akkor lesz ha a tőke folyamatosan visszaforgatva felhízik.
Nincs valami olyan vállalkozási forma amit az igazi beindulásig vesztességbe lehet könyvelni és csak akkor legyen utána adózás és egyéb költség, mikor már van tényleges és komolyabb bevétel is?
Nos, ha "mezei" vállalkozó szeretnél lenni, akkor viszont (tudom, sokan leírták) tényleg kell könyvelő.
Mert:
- ha adol-veszel a könyvelés után az első, ami eszembe jut, az online pénztárgép, ami 140-150 ezer ft + bepengedheted a havi 3000+áfa online adatforgalmazási költséget, ráadásul megrendelni sem olyan egyszerű a ptgépet,
- a törvények szerinti könyvelést kell vezetned (vezettetned), ami viszont már nem olyan egyszerű,
- rendszeresen bevallásokat kell küldened (nullást is!) havonta,
- stb.
De hogy visszatérjünk az eredeti kérdéshez, akkor általánosságban elmondható, hogy azokat a költségeket lehet elszámolni, amelyek a vállalkozási tevékenység végzésénél felmerülnek (1 db mobil és 1 db laptop elszámolható költségként). Ha részletes felsorolásra vagy kíváncsi, akkor az SZJA törvény 10. számú mellékletét (mi számít bevételnek) és a 11. számú mellékletét (elszámolható költségek) nézd meg, illetve az 5. számú mellékletet is (vezetendő nyilvántartások).
Nem igazán világos, hogy miért kellene veszteségbe "könyvelni" a vállalkozást. Tulajdonképpen a vállalkozás fogalmi meghatározásával is ellentétes, ha arra gondolunk hogy: bevétel, nyereség elérése érdekében végzett rendszeres gazdasági tevékenység. Persze, ha a kiadásod több, mint a bevételed akkor "csak" az elvárt jövedelem után kell leadóznod, de ha ilyen csekély a vállalkozásod mérete, akkor ez nem egy nagy összeg.
Én úgy tudom, az elején minden vállalkozás vesztességes.
Főleg ami árú alapu.
Itt nem biztos hogy jó ötlet az általány adózás.
AZ inkább ott jó ahol alig van költség, munka alapu jövedelem viszont az első pilanattól van.
Ugyanakkor nincs bolthelységem, így nem biztos, hogy kötelező a pénztárgép.
Az is egy kérdés milyen cimszóra célszerű kiváltani, egyéb nem bolti kereskedelem, belker ügynök, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!