Vagyonőrként vállaltam munkát egyszerűsített alkalmi foglalkoztatásban, adóbevalláskor 90nap után kell e adót fizetni?
Aki 2014.09.09.én 23óra 15perckor válaszolt a feltett kérdésemre legyen szíves írjon ezzel kapcsolatba.
Kedves válaszadó!
Egy hónapa 15napot dolgozok vele,mivel csak annyit lehet és napi 24órát.
Ezt olvas el:
Tehát ha a ledolgozott napok számával szorzod a napi minimálbérrel (adott évre), akkor megkapod a rád vonatkozó keretösszeget. Ha e fölött kerestél, akkor bevallás, és az e fölötti részre be kell fizetned a 16%-os SZJA-t, ha nem, akkor adómentes, és meg csak bevallást sem kell készítened.
Az nem számít, hogy napi hány órát dolgoztál, csak mivel többet dolgoztál, mint napi 8 óra, a szabályok szerint mindenképp többet kellett kapnod, mint a napi minimálbér, tehát valószínűleg túllepted a keretösszeget.
A 90 nap az az egy munkáltató és egy munkavállaló között létrejött alkalmi munkavállalás határa, afölött nem is dolgozhatsz ugyanott, de nem befolyásolja az adózást.
Így van.
Tehát az adó alól mentesített ÉVES keretösszeg egyenlő az egyszerűsített foglalkoztatásban töltött összes nap és 4.670,- Ft szorzatával. Ha a megkapott összeg alatt van az EFO-ból származó éves összes jövedelmed, akkor nem kell fizetni SZJA-t és bevallást sem készíteni. Ha fölötte kaptál, akkor a "FÖLÖTTI" részt kell bevallani és megfizetni utána a 16 % SZJA-t.
Ez teljesen független attól, hogy hány órát dolgoztál.
Természetesen, ha van másmilyen jogcímen adóköteles jövedelmed, ami bevallásköteles is, azt be kell vallani, még akkor is, ha az EFO-s jövedelmed a mentesített keretösszeget nem éri el. A többi jövedelmed bevallását ez nem befolyásolja.
Kedves válaszadó!
Aki 2014.09.10.-én 11óra 31perckor válaszolt a feltett kérdésemmel kapcsolatba legyen szíves mindenképpen reagáljon privátba erre az elküldött válaszomra.
Ön ezt Válaszolta:
Ha a ledolgozott napok számával szorzom a napi minimálbérrel (adott évre),akkor megkapom a rám vonatkozó keretösszeget.
Ezt úgy érti,hogy a 6hónap alatt ledolgozott 90napot szorzom a napi minimálbérrel vagyis az órabérrel,vagy úgy érti,hogy mivel így egy hónapba 15napot lehet dolgozni és ezt szorzom a napi minimálbérrel vagyis az órabérrel?
Legyen szíves ezt számítást egyszerűbben megfogalmazni.
- hogy érti a a ledolgozott napok számát
- mennyi a napi minimálbér(órabér?)
- ha megkapom a szorzat eredményét(keretösszeg)mennyi az a keretösszeg ami után nem kell adót fizetni és honnan tudom meg,hogy túlléptem e a keretösszeget vagy nem léptem túl?
Legyen szíves mindenképp válaszoljon erre és ha megkérhetném a számítást legyen szíves levezetni egyszerű módon.Előre is köszönöm szépen válaszát.
Mindegy, hogy hány hónap alatt dolgozod le a 90 napot.
Az EFOból adódóan ez minimum 6 hónap, de le lehet akár 12 hónap alatt is dolgozni.
A napi minimálbér nem egyenlő az órabérrel.
A minimálbérnek van törvény által megszabott havi, heti, napi és óra összege.
"- hogy érti a a ledolgozott napok számát"
Hány napot dolgoztál ebben az évben (2014-ben) (amikre be voltál jelentve alkalmival)
"- mennyi a napi minimálbér(órabér?)"
A minimálbér napi összege 4.670.- forint (az órabéré 584 forint, de ez alkalmi adózásánál nem számít, mert nem órákat kell vizsgálni, hanem napokat)
"- ha megkapom a szorzat eredményét(keretösszeg)mennyi az a keretösszeg ami után nem kell adót fizetni és honnan tudom meg,hogy túlléptem e a keretösszeget vagy nem léptem túl?"
A keretösszeg attól függ, hány napot dolgoztál az évben alkalmival.
Ha 90 napot, akkor 90*4670=420.300.- forint
Ha csak 10 napot dolgoztál volna, akkor 10*4670=46.700.- forint lenne.
Azt, hogy túllépted-e a keretösszeget úgy tudod meg, hogy összeadod az alkalmis béredet és megnézed, hogy az így kapott összeg meghaladja-e a mentesített összeget.
Ha pl. 90 nap alkalmid volt, akkor többet kaptál-e, mint 420.300.- forint.
Ha csak 10 napra voltál bejelentve alkalmira, akkor többet kaptál-e, mint 46.700.- forint.
Ha többet kaptál, akkor be kell vallanod és adóznod kell a keretösszeg fölötti rész után.
Ha megírod, hogy hány nap voltál bejelentve és mennyit kaptál (hivatalosan, papíron) összesen, akkor kiszámoljuk neked, hogy kell-e majd adót fizetned és ha igen, akkor mennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!