Segítene ezt valaki értelmezni? Adójóváírás kitöltési útmutatójában olvastam.
Ha a munkáltató felé úgy nyilatkozol, hogy az adóelőleg megállapításánál adójóváírást vegye figyelembe (ilyenkor valamivel többet kapsz kézhez), viszont más munkáltatótól és/vagy más forrásból is szerzel jövedelmet, ami miatt nem leszel ténylegesen jogosult olyan összegű adójóváírásra, amit a munkáltatód neked adott,
akkor az adóbevallásnál nem elég, hogy ezt vissza kell fizetned az APEH-nek, de ezen felül a különbözet 12 százalékát is meg kell fizetni bírságként.
Ha csak egy munkáltatód van, akkor annak elvileg ezt figyelembe kellene vennie.
Viszont, amit írsz, azt sehol sem találom az aktuális tájékoztatóban, tehát most már ez nem áll fenn. A jelenlegi adóbevallás csak költségtérítés esetén helyez kilátásba ehhez hasonló szankciókat, amennyiben a várható és a munkáltató által elszámolt költség nagyobb, mint amennyi a tényleges költség év végén.
A 0953 53. sora hasonló, de az csak a költségtérítésre vonatkozik.
Az adójóváírás tájokoztatójában nyoma sincs hasonlónak, illetve van, de semmilyen bírságot nem említ, csak azt, hogy a munkáltató által adott igazoláson feltüntetett figyelembe vett adójóváírás nem feltétlen egyezik a tényleges jogosultsággal.
Tehát összefoglalva:
Nem az adójóváírás a lényeg, hanem ha az összjövedelme meghaladja az 1 900 000 Ft-ot és nem tett ennek megfelelő nyilatkozatot a munkáltató(i)/kifizető(i) felé. (Az adójóváírásra való jogosultság 2 600 000 Ft környékén tűnik el teljesen)
Ilyenkor a nyilatkozat hiánya miatt meg nem fizetett adóelőleg után kell 12% különadót fizetni.
Itt olvastam, a kitöltési útmutatóban.
Tehát ha nem kérem, és ezért visszakapok valamennyit jövőre, akkor az erre az esetre nem érvényes, ugye?
Bocsi, de laikus vagyok, tök hülye vagyok ezekhez...
Köszönöm a válaszotokat!
Köszi!
A belinkelt dokumentum a 2010-es adóévre vonatkozik, az általam ismert 2009-es tájékoztatóban külön nem említi ezt.
Az a lényeg, hogyha a munkáltatódon kívül bárkitől plusz pénzt kapsz, amivel a szuperbruttósított éves jövedelmed meghaladja a 3 188 000 Ft-ot, akkor erről tájékoztatni kell a jelenlegi munkáltatód. Ha biztosra akarsz menni, akkor ne kérj előre adójóváírást, de akkor csak jövőre kaphatod meg, ha mégis jár.
"Tehát ha nem kérem, és ezért visszakapok valamennyit jövőre, akkor az erre az esetre nem érvényes, ugye? "
Nem, én minden évben csak utólag kértem eddig vissza, teljesen korrekt eljárás. Abból még senkinek nem lett baja, hogy előre fizetett az APEH-nek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!